Casa Lucano, Gio Ponti

Gio Pontis avantgardistiska Casa Lucano

Commedia del arte-scenografi i bostadsform, så beskrivs Casa Lucano. 30 fantastiska föremål från Gio Pontis visionära avantgardeskapelse gick under klubban i förra veckan under den passande rubriken Casa di fantasia, fantasins hus.

I Gio Pontis projekt samarbetade han bland annat med Piero Fornasetti och Edina Altara och inredningen är utförd av Giordano Chiesa i Milano. 

Cambiaste.com - Casa di fantasia

Jag läser just nu Fridas Handbok i inredning och styling, där hon bland annat förklarar tumreglerna bakom att gestalta en boning. Hur man ska tänka kring ljus, form, tyngd och lätthet för att få en bostad att bli ett hem. Det är bra att sätta ord på estetikens byggstenar. Men också att utmana dem. Om man vet hur det ska vara, kan man också bryta mot givna ramar. Allt för att tänja på åskådarens gränser för vad som är fint och ifrågasätta sig själv.  

Gio Ponti var en av de italienska formgivarna som bröt ny mark på 1950-talet och gjorde Italien till designlandet numero uno. Man kan lära sig mycket om sin egen estetik från dem som medvetet bryter mot reglerna. Att visualisera sitt inte och kanske också våga undersöka ett varför inte.

Casa Lucano innehåller mycket som ger min estetik en verklig utmaning, precis som avantgarde ska göra. Det jag tar med mig från bostaden är  hur man kan formge genom att skapa illusioner av stort och litet.

Illusioner och mångsidighet

Det är två huvudsakliga poänger som Ponti vill förmedla, enligt auktionskatalogen. Det ena är användandet av ytan som ett uttryck för teatral mångsidighet och det andra, användandet av ytor för att skapa illusioner. Det är invånarna som ska bestämma rummets funktion, snarare än att en befintlig funktionell struktur bestämmer hur människan ska anpassa sig, menar Ponti. I Gio Pontis vision för Casa Lucano är hemmet en teaterscen där de boende är i huvudrollen, 

"free to roam without a plot, and to recite in an unprescribed and ulitimately non-programmatic space".

Modiga uppdragsgivare gav Ponti fria händer att förvandla en vanlig lägenhet till en fantasi utan gränser, fylld av optiska illusioner, med ytor och volymer som löses upp och slås samman. Som en dröm eller en mardröm.

Ponti och Fornasetti

Ponti och Fornasetti gjorde flera inredningar tillsammans. Utöver Casa Lucano; Casa Cremaschi, Casa Ceccato, Casa Licitra, Casino San Remo och butiken Dulciora i Milano. 

Bläddra i Cambi och Philips katalog 

Auktionen Casa di fantasia - Cambi och Philips

 

Casa Lucano

Casa Lucano (1951)

Hel interiör utförd av Giordano Chiesa i Milano bestående av bland annat valnöt-fanerade väggar och lampor av Greco, Milano. Hela klädkammaren går under klubban. Foto: Cambi / Philips

Casa Lucano

Arkivbild

Arkivbilder föreställande väggpaneler och möbler i klädkammaren i Casa Lucano. Foto: Gio Ponti Archives.

Casa Lucano

Arkivbild

Arkivbilder föreställande vy från vardagsrummet (vänster) och vy från walk-in-closet mot vardagsrummet (höger). Foto: Gio Ponti Archives.

Positivt negativa cabinet

Väggskåp

Casa Lucano (1951)  Gio Ponti  Illuminated "positivo negativo" wall cabinet med skulpturer föreställande torn och drottningstaty i fanérad palisander (rosewood). Foto: Cambi /Philips 

Stolar Gio Ponti och Piero Fornasetti

Två stolar

Casa Lucano (1951) Två stolar av Gio Ponti och Piero Fornasetti, litografiskt överförd print på valnöt och med sidensits. Foto: Cambi / Philips 

Matbord Gio Ponti

Matbord

Casa Lucano (1951) Matbord av Gio Ponti i valnötsfanér utförd av Giordano Ciesa. Foto: Cambi / Philips

Byrå av Gio Ponti och Elina Altara

Byrå

Casa Lucano (1951) Byrå av Gio Ponti och Edina Altara. Foto: Cambi /Philips

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...