Franska bronskandelabrar

Bronskandelabrar med Girl power

Hurra! Jag vann budgivningen och är nu stolt och lycklig ägare till ett par underbara och maffiga, 60 cm höga, bronskandelabrar.

Jag tillåter mig att få vara lite dryg och grotta ned mig lite. Det är inte varje dag jag köper bronskandelabrar. De var heller inte direkt gratis. Så jag har våndats. Och med skräckblandad förtjusning också längtat efter den här dagen. För att få visshet och kanske ha lite tur. Jag föll nämligen pladask när jag såg dem både på bild och i verkligheten. Fulländade i form. Riktiga drömkandelabrar. Nu är de mina. Jag är lite omtumlad.

I katalogen stod det så här:

"Ett par, parisarbeten, för vardera tre ljus, delvis brännförgylld, förgylld och mörkpatinerad brons, fyrkantig fot med pelarformade rutmönstrade baser med blomdekor, krönta av segergudinnan Viktoria, stående på klot, bärande blomsterkransar med ljusarmar i form av ymninghetshorn med växtornamentik", som det står i katalogen.

Segergudinnan Viktoria

Viktoria är segergudinnan i romersk mytologi, vilket motsvaras av Nike i den grekiska. I  konsten framställs segergudinnan som en blomstrande, kraftfullt jungfru i fotsid, fladdrande dräkt, vanligen bevingad, ofta med segerns tecken, krans och palmkvist i handen,  eller med en basun förkunnande segerbudskapet. Ibland även åkandes på en triumfvagn eller själv körande spannet.

Foto: Auktionsverket

Bronskandelaber ett par
L’Heure, Le fem, La lumiere

Boken Les bronzes du mobilier national 1800-1870: L'heure, le feu, la lumière, beskrivs kandelabrar som är nästan identiska med mina. Boken om franska bronsföremål från 1800-1870 är skriven av Marie-France Dupuy-Baylet. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...