Ombyggnad pågår

Ombyggnad. Arbete pågår.

Jag flyttar stiligahem till en egen plattform utan reklam och samtidigt får bloggen ett nytt utseende. I nästa vecka påbörjas överflytten av de drygt 1 000 inlägg som publicerats sedan starten i maj 2013. Min första blogg startade jag 2008. 

Alla typer av flyttar innebär att man förlorar trafik och det generella intresset för sociala media i bloggformatet är samtidigt dalande. Att göra den här investeringen är inte något självklart val. 
 

Kontakten och uppskattningen från er via mejl och via instagram genom åren är avgörande. Det har aldrig varit mängden läsare som varit det viktigaste, utan vårt gemensamma intresse för något mer än yta.

Det andra är är skrivandets betydelse för mig. Bloggen är min fristad. Platsen för det vackra och intressanta som ger energi och hopp. Det är livskvaliteten i ett annars kaotiskt och begränsat vardagsliv med vår älskade son.

Det tredje är det som stiligahem står för: kvalitet, kulturhistoriskt perspektiv och oberoende. Text och bild. Jag inte den bästa på varken det ena eller det andra, men under mina bästa dagar gillar jag mitt sätt att skriva. I bloggformatet kan jag återkomma, förbättra och behöver aldrig sätta punkt. Det passar min livsstil. 

Jag tror också på kvalitativ journalistik och det som skapar mervärde. I informationsflödet letar jag efter de som kurerar innehåll, vägleder och fastnar för de som har en tydlig kompass. Jag är nog lite spretig som människa och fångas av ting som jag plötsligt vill fördjupa mig i. Det är kanske det som är min kompass.
 
Just nu funderar jag på om jag verkligen ska flytta över allt. Jag tror inte det. Har du ett favoritinlägg eller ett ämne du gillar så får du gärna berätta det. Tyck gärna till om du vill när jag är i tankar om nystart. 

 

Vad händer nu?

Varje inlägg flyttas över manuellt till den nya miljön och det blir sommarens stora beting. Jag ska försöka flytta 15-20 inlägg om dagen under två månader. I mitten av september hoppas jag kunna släppa den nya webbplatsen. 

Det blir nog ett och annat inlägg här med, men det blir nog få. På instagram blir det som vanligt. 

Nya funktioner

Den nya webbsidan får också några nya finesser, och några saker kommer inte finnas kvar. Möjligheten att kommentera och gilla blogginläggen försvinner. Det är få som nyttjar dessa funktioner. Jag hoppas att ni istället mejlar en rad eller fortsätter kommentera via instagram.

1. Prenumerera på det du gillar, eller allt

Jag vet att en del gillar mina trädgårdsreflektioner bäst, medan andra helst läser de mer fördjupande inläggen om föremål och företeelser. Jag har också egna favoriter som jag själv återkommer till. Det finns också några inlägg som är virala. 

På nya stiligahem kan du prenumerera på en kategori, eller alla, och få en ping i mejlen när något nytt publicerats. 
Ombyggnad pågår

2. Utvalda inlägg

Bloggen kommer att ha två sektioner. I den övre sektionen kommer jag att kunna lyfta fram tre inlägg ur arkivet. Det blir ett sätt för mig att låta vissa inlägg få en längre livslängd, eller så kan jag lyfta fram en serie. På det sättet kommer det alltid att finnas något att upptäcka även i perioder av få inlägg. I den nedre sektionen kommer inläggen i tidsordning som vanligt. 

Kategorierna blir viktigare, datumen mindre viktiga. Varje inlägg kan bara publiceras i en kategori och datumsökningen försvinner. Det gör innehållet tydligare. Istället kan du söka stiligahem + ordet, så gör google jobbet. Så gör jag faktiskt själv. 

3. Läsbarhet på skärm

Texten kommer även fortsättningsvis att vara i centrum. Tillgänglighet och läsbarhet på skärm är viktiga frågor för mig. Nedsättning i syn eller vissa kognitiva förmågor ska inte vara ett hinder, utan det ska vara lätt att läsa. Jag har läst på om ämnet en hel del under våren och rådfrågat mig vän som är formgivare. Skärm är inte papper. Min blogg kommer få rubriker och mellanrubriker och en text med ett typsnitt som är bra på skärm. Och förstås är den responsiv och funkar lika bra i mobil som på dator. 

4. Stiligahem blir mer som en webbsida, fast utan kommers

Jag och herr J har en liten sidoverksamhet tillsammans. Det har vi haft under många år och stiligahem.se är en del av den. Och det är inom ramen för den som vi har våra gemensamma skrivprojekt. Oavsett hur det går med våra idéer så vill vi att det ska hänga ihop. 

Ett är också säkert. Det kommer inte finnas några annonser eller sponsrade inlägg på stiligahem. Det kommer inte heller att startas någon webbshop. 

Nu hoppas jag att du håller ut ett tag till och hänger med över i det nya under hösten.

Jag önskar dig en trevlig sommar!

Linje

Relaterade nyheter

Teschatull med ostindiefarare
Antikt och auktion
2 december, 2023

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023 Trots att vi har närmare 30 cm snö på landet kan jag inte fat...
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
1500-1799
Föremålet
1 december, 2023

Kistan – den första fristående möbeln

Stiliga hem
Kistan - den första fristående möbeln Om jag skulle skriva soffans historia, så skulle den inledas me...