Anncha

En nutida Mina vänner-lista

Minns ni "Mina vänner-böckerna" med olika listor? Jisses vad vi höll på med dem under slutet av 70-talet.

I mina vänner-böckerna fick de närmaste vännerna fylla i listor med olika kategorier. Där svarade man på frågor och skrev något fint om den som hade boken. Det var otroligt poppis. Listor över saker var överhuvudtaget grejen när jag gick i mellanstadiet. Vi listade allt från kläder, vänner, killar och musik.

Häromdagen gjorde Frida på Trendenser  ett inlägg med tolv olika frågor om hemmet inspirerad av en sådan lista. Jag tyckte att det var kul att läsa och tänkte dela med mig av min lista, utifrån Fridas upplägg.

Och precis som på Mina-vänner-tiden får jag inleda med en bild på mig. Har inget nytaget "skolfoto" så  en snabb mobilbild från härom morgonen.

 
Foto: Stiligahem
Roslagsbacken, biblioteksgång

1. Min favoritplats hemma på landet är

…platsen jag kallar mitt biblioteksorangeri. Det är egentligen bara en genomgångsplats mellan kök och sovrummen, men är bara så rofylld. Det är min plats. Här når solen in mitt i vintern och så här års blickar jag gärna ut över Sundet med en kopp kaffe.  

Jugendsilver samlingen

2. Min käraste ägodel är

…min jugendsilversamling, särskilt den snäckskalsmönstrade ytterkrukan och tulpanvasen i silver. Det var väldigt svårt att faktiskt välja en sak. De flesta ting i mitt hem är noggrannt utvalda saker som samlats under ett helt liv. De här föremålen är helt unika och jag har aldrig sett något liknande någon annanstans, så då fick det bli dem.  

Fornasetti

3. Jag samlar på

…saker av Fornasetti. Så länge jag minns har jag fallit för Fornasettis klassiska men lite galna ting. Att det skulle bli en samling var däremot lite otippat. Jag tycker att ett hem behöver lite ting som skaver och bjuder på något oväntat. Jag tycker om mycket, men inte allt av Piero Fornasetti. Och min samling börjar nu närma sig komplett.  

Te

4. Det första jag gör när jag kommer hem är

...att byta om till velourklänning, tofflor och flieströja med hoodie. Förr i världen, före Hobbitens tid satte jag alltid på en kopp te och läste igenom dagens post, men nu förtiden är det ett race med matlagning, undanplockning och så. Först när junior gått och lagt sig vid 21-tiden får jag mitt te.

Bord, påsk, Swedish grace

5. Min älsklingsfärg är

…nog rosa. Eller orange. Eller gult. Jag gillar helt enkelt färg. Olika beroende på årstid och humör. Efter jul längtar jag efter rosa. Så är det dags för gult följt av blått och så kommer sommarbuketternas tid. Under hösten frossar jag i orange, följt av vitt och grönt så där runt alla helgona och vid jul blir det rött. Ungefär så. Årstiderna är förknippade med accenter.

Gula tulpaner

6. Det här skulle jag lämna kvar om…

Nä usch hemska tanke. Kanske är det för att vi bor i lägenhet. Det finns inget i mina förråd som vi inte använder. Vi rensar ut, skänker eller säljer av saker löpande. Och flyttar mellan stad och land och stad igen. Jag kan låta veckans kläder ligga framme på hög i en stol, men blir enormt stressad av oreda i förråd och garderober. 

 

Maria Callas

7. När ingen är hemma brukar jag

…leka att jag är Maria Callas. Jag spelar opera på högsta volym och sjunger med teatralt och utan hämningar. I bilen lyssnar jag på P2 när jag är själv. När Herr J och jag är själva på landet så lyssnar vi på hela operakonserter med alla dörrar och fönster öppna. Det är bara den bästa frihetskänslan som finns. Foto:  via Operalogg 

Simon teckning

8. Mitt bästa loppisfynd

…är inte fyndat än. Jag gör tyvärr aldrig fynd, utan slår till när rätt föremål dyker upp. Avsaknad av egentid i och med att vi har ett barn med väldigt stora omsorgsbehov tror jag är det största hindret. Jag har inget av den varan. Men om man sätter lägsta pris till största lycka, så är nog min sons senaste teckning mitt allra största fynd. Han har aldrig velat rita tidigare, men så plötsligt fick han lust. Fint blev det. 

Lärkstan, kväll, vardagsrum

9. Det här vardagsljudet gör mig lycklig:

När huset tystnar på kvällen och jag hör ett svagt susande element och trafik på avstånd. Då infaller lugnet och jag får tid att reflektera. Det händer rätt ofta att jag offrar sömn för att njuta av egentid då jag bloggar eller jobbar. Då kan man också tillägga att mitt barn vaknar flera gånger på natten och vaknar vid 4-5. Det händer att jag först lägger mig klockan är 03.  

Te på Roslagsbacken, spodes italian

10. Den som hälsar på hos mig får inte

…hembakta kakor och bullar. Det blir istället köpebullar. Däremot blir det hemlagad mat. Jag tycker väldigt mycket om bullar, men jag är absolut sämst på att baka. Jag har bara så svårt att följa recept, utan vill alltid anpassa saker efter eget huvud. Därför är det sannolikt så att jag istället bjuder på mat. Tycker mycket om att laga mat. Efterrätter lär man inte heller få. Jag är inte särskilt förtjust i det. Jag har en glassälskande man, så det blir ofta glass, fruktsallad eller något som går väldigt snabbt. Själv äter jag hellre en förrätt eller ost. Jag skulle kunna äta toast Skagen på levainbröd varje dag, om det var möjligt. 

Luktärter Roslagsbacken

11. Jag fantiserar om

...enkla saker i livet, som fritid. Att i lugn och ro kunna plocka mig en bukett blommor, att kunna få påbörja och färdigställa en idé eller kunna bjuda över någon till landet lite spontant.  

Balkong, lärkstaden

12. Mitt lyckligaste minne från mitt nuvarande hem är

...en ljum sommarkväll då vinden låg på från rätt håll så att vi kunde höra Summerburstkonserten med Avicii  från Stadion. Balkongdörren och sidofönstrena stod på vid gavel, stearinljusen var tända och vi satt på balkongen, snackade, drack vin och njöt. För mig är lycka att få bo som jag gör. Jag älskar att komma hem när det är nystädat. Och varje år när vi har klätt granen är det total lycka. Jag är nog en person som kan känna glädje och tacksamhet för vardagliga ting. Som att körsbärsträden blommar, för vänlighet och för att få lite flyt i vardagen.  Det är en gåva. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...