Potager, trädgårdsland, Sund

Trädgårdsodling på liten yta

Känns drömmen om ett eget växthus som en avlägsen dröm. Här är ett bra exempel på att skapa en odlingsdröm utan fasta väggar och tak. Köksträdgården på Ellen Keys Strand är inte bara väldigt fin, den är ganska enkel att återskapa även i en liten trädgård, med fyra kvarter så att man kan få en växtföljd och rotera grödorna från år till år.

Den här konstruktionen, med en ram av plankvirke ger upphöjda odlingsbäddar. Dessutom är den enkel att bygga även för den mindre händige typen. Fyrkanterna hålls på plats genom spetsade reglar i varje hörn. Att den är enkel att få till vet jag med säkerhet, eftersom vi hade just den här konstruktionen på vårt tidigare lantställe, fast vårt hade också en ytterram där vi hade bärbuskar och nyponrosor. Tycker mycket om att blanda in blommor bland grönsakerna, särskilt med ringblommor och indiankrasse som är ätbara. 

Stiligahem om Ellen Keys Strand

Sex tips om du ska bygga odlingskvarter

  1. Lägg tidningar eller markduk direkt på gräsmattan. Det är helt onödigt arbete att gräva bort gräs när man ska göra rabatter. Och nej, du behöver inte gräva upp och vända gräs
  2. Se istället till att bygga en kulle av jord, så att du får upphöjda odlingsbäddar, så att odlingen kan komma igång tidigt. 
  3. Gör odlingsrutorna lagom breda och djupa så att det är lätt att komma åt att rensa ogräs och komma in med skottkärra.
  4. Förkultivera och driv upp plantor inomhus och plantera ut överlevarna. När första omgången är planterad så kan du förkultivera andra omgångens grödor - att fylla ut tomma luckor med.
  5. Blanda gärna blommor, sallad/rädisor och andra grödor i samma låda. Sallad växer upp snabbt och kan fylla ut tomrum på ett bra sätt. 
  6. Tänk på att göra ett bra markarbete i gången. Det är ju roligare att rensa ogräs i landen än i gången.

Foto: Stiligahem

Potager, trädgårdsland, Sund
Potager, trädgårdsland, Sund
Potager, trädgårdsland, Sund

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...