Louis Vuitton x Fornasetti Alma

Louis Vuitton och Fornasettis Alma

Julen som överträffade alla mina drömmar när det kommer till presenter. I en av klapparna fanns ett rent mirakel.

För några decennier sedan kom en bok ut som handlade om kärlekens språk. Den lästes och diskuterades av alla. Jag tror att vi berörs av alla kärleksspråk, men enligt boken har varje individ ett specifikt språk som berör på djupet. Det är ju skillnad på att förstå att man är älskad och att också känna sig älskad.

Min bästa vän A:s kärleksspråk är kvalitetstid. Vi kan prata i telefon dagligen, men det först när vi ses som hon känner sig sedd. Mitt kärleksspråk är nog gärningar av omsorg, acts of services. När någon visar omtanke i stort eller smått kan jag bli rörd till tårar.   

Min mans kärleksspråk är presenter. Han är den mest generösa person jag känner. Och det är han mot alla som finns i hans krets; så väl vänner och familj, som medarbetare. Han minns bemärkelsedagar och lägger detaljer på minnet. Han planerar och fixar långt i förväg. Det är alltid extra allt runt honom. Jag rådfrågar honom ofta när jag ska inköpa något. Det tackar sonens yngre kusiner mig för, som fick en upplevelse på ett coolt gaming-ställe istället för ett brädspel.

Jag har fått fina presenter genom åren, men i år överträffade han till och med sig själv i sitt kärleksspråk och med en omsorg som berörde mig djupt. Det har en historia och den ska jag berätta.

Jag gråter sällan över spilld mjölk. Jag kan se mycket vackert utan att vilja ha det. Även rena habegär, behov eller önskningar kan jag släppa och gå vidare. Det kommer alltid en ny chans någon annan gång tänker jag. Eller en bättre tajming. Fast jag gillar vackra ting och gärna omger mig med dem, så är jag ganska förnöjd som person.

Livslång kärlek till Fornasetti

Sommaren-hösten 2021 råkade jag se att Louis Vuitton gjorde ett samarbete med Fornasetti. Jag surfade in på deras sajt direkt och scannade utbudet. Det fanns så mycket fint och jag bläddrade fram och tillbaka. Tänkte och funderade. Skulle jag göra ett inlägg? Skulle jag kanske ändå skulle investera i en väska? Det fanns nämligen en väska som är i en modell jag gillar. Fyra dagar senare när jag funderat klart gick jag in på Louis Vuittons sajt för att handla, men då var just den väskan slutsåld. Det fanns annat kvar och jag var frestad att köpa något bara för att, men lät bli. Googlade som en besatt men hittade bara tveksamma sajter som sålde dem för det dubbla.

Ni som följt mig ett tag vet att vi har en fin samling med ting av Piero Fornasetti. Jag har älskat hans lekfulla formgivning med klassiska referenser sedan jag såg ett par skålar hos min mormor under slutet av 1980-talet. Många år senare hittade jag några från samma serie i en antikbutik i Lund. Det blev sedan startskottet på min egen samling. När jag träffade herr J så väcktes även hans intresse och han har genom åren bidragit en hel del till vår ganska omfattande kollektion.Det finns till och med en egen kategori här på bloggen.

Stiligahem om Fornasetti

Nu tillbaka till väskan. Jag har vid ganska många tillfällen sedan förra hösten googlat i hopp om att kunna hitta Alma-väskan i Fornasetti-utförande. Och de få gånger jag lyckats få napp så har det varit galna överpriser eller skumma sajter där äkthet inte kunnat garanteras. Någon gång i våras gav jag upp, släppte och gick vidare.

En som däremot inte gav upp, utan har sökt varendaste dag i drygt ett år var herr J. Detta hade jag ingen aning om. Varenda dag har han skannat av nätet för min skull. Jag vet inte hur många Alma i Louis Vuitton x Fornasetti-kollektionen som tillverkades, men det är inte många. Det är inte ens säkert att den fanns i Stockholmsbutiken.

På julafton i år trodde jag knappt mina öron när herr J inledde en vers med en rad om Alma. I paketet fanns mycket riktigt mina drömmars väska med originalkvitto och äkthetsintyg och allt. Vilken kärlek och vilken omsorg.

Återkommande färgskala och motiv

Och nu har min Fornasetti-samling utökats med ytterligare ett objekt. Cameo-motivet, det vill säga motiv föreställande kaméer, återkommer i Piero Fornasettis formvärld, ibland i enfärgat vitt, flerfärgat som här eller i guld och svart mot en färgad botten. Jag bland annat sett mönstret som lampfot, bordsskiva och som spegel. Den flerfärgade varianten har en återkommande färgskala som också är karaktäristisk. Vårt paraplyställ i hallen, Teste Antiche, är ett exempel. Det känns alltså väldigt roligt att jag har den här väskan. Jag kan inte slita mina ögon från den. Just nu ligger jag i sängen och har ställt väskan på matsalsbordet så att jag kan se den. I en dansk visa går en rad ”Holdt so meget af den, sov med den om natten” och så är det nästan.

Louis Vuitton x Fornasetti Alma cameo

Louis Vuitton x Fornasetti

Fornasetti-kollektionen är ett samarbete under höst-vinter 2021 mellan Nicolas Ghesquière och Barnaba Fornasetti och består av både kläder, scarves och väskor. Här är ett urval av dem jag tyckte om.

Om samarbetet på Louisvuitton.com 

Om samarbetet på Fornasetti.com

Louis Vuitton x Fornasetti
Louis Vuitton x Fornasetti
Louis Vuitton x Fornasetti
Louis Vuitton x Fornasetti

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...