Duchesse brissé i ljusblått

Brutna hertiginnor

En perfekt soffa ska man kunna ligga i. Helst ska det vara låga armstöd, extra djup och med en fotpall så att hela familjen kan krypa upp i ett enda långt fredagsmys för att multimediakonsumera var och en tillsammans. Vi som är uppvuxna med 30-talister fick aldrig ligga i soffan. Och därför är det lätt att tro att soffligga är en ny företeelse. Men icke. Jag säger bara ”Duchesse Brisée” och håller på 1700-tals stilen.

En Duchesse Brisée är en bruten liggfåtölj uppdelad i två till tre skilda och separata delar som dock hör ihop. Den blev populär under andra hälften av 1700-talet. Den består av en till två bergère-fåtöljer som är sammanlänkade med en sittpuff alternativt en ottoman. Detta gör  att man kan halvsitta mitt emot varandra alternativt ligga ned själv och läsa en god bok. Japp, jag kan se mig själv ligga i en duchesse brisée med maken på motsatt sida. I rummet spelas stämningsfylld musik, vi ägnar ås åt litterär förströelse och en kopp te. Yes!

Förövrigt fanns det visst personer på 30-talet vågade sig upp med fötterna i soffan. Jag tänker närmast på den så kallade Liljevalchssoffan från Svenskt Tenn. Den formgavs av Josef Frank till funktionalismutställningen Standard 1934 på Liljevalchs, men den ansågs då mycket provokativ. Det var förövrigt en av de första möblerna han ritade för Svenskt Tenn och i ett brev till Estrid Ericsson skrev han att han gjort ritat den stor och svulstig i ren protest mot den rådande funktionalismen och den Svenska slöjdföreningens präktighet.

 Foto: Auktionsverket

Duchesse Brissé i ljusblått

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...