Geranium, trädgård, roslagsbacken

Trädgårdsdagboken vecka 23, 2021

Förra helgen lämnade vi en försommarträdgård och kommer tillbaka några dagar senare till en lummig sommarträdgård. Jag kan inte annat än förundras av naturens växtkraft. Det gör jag varje år. 

Den här veckan gapar regnmätaren tom när vi  kommer till Roslsgsbacken fredag kväll. Någon liten skur tycks ha kommit ändå för allt ser frodigt ut. Det första vi gör är att vattna tomaterna och krukorna på altanen. Och så går vi en runda. Herr J för att planera och jag för att knipsa mördarsniglar. Även den här veckan har mina nysådda flox klarat sig.
 
Äntligen verkar min skuggrabatt bestående av nävor, kaukasiska förgätmigej och funkia ha vaknat till liv. De tål skugga men kämpar här. Jag funderar på om de behöver näring, om det är för skuggigt eller om det är djur som lever på rötterna. Jag ger den här rabatten en säsong till och sen får jag tänka om.
 
Foto: Stiligahem
Kaukasisk förgätmigej, roslagsbacken trädgård

Kaukasisk förgätmigej, nävor och akvileja. Det tycks aldrig riktigt ta fart. Däremot funkar denna plats som en vårlöksrabatt.  Ska fylla på med fler lökar i höst.

hosta, trädgård, roslagsbacken

Funkia "big daddy" är inte så stor som jag hoppats, men i år ser den starkare ut än tidigare. I helgen har jag rensat bland syrenerna och bundit upp grenar i hopp om att mer ljus ska göra skillnad.

Myskmadra, trädgård, roslagsbacken

Myskmadran (till vänster) planterade jag förra året och de verkar trivas. Doftar ljuvligt. Funkian brevid är på sin andra säsong här. Den har jag grävt upp och flyttat hit, så jag ger den lite extra näring.

Bergens, trädgård, roslagsbacken

Äntligen tycks Bergenian trivas. Den blommar nu på tredje eller kanske till och med fjärde. Jag har lagt på mer jord, rensar och  håller tummarna för att den vill täcka hela kullen med sina blad.

Trädgård, damm, roslagsbacken

Så här ser skuggområdet ut. 

Näckros, damm, roslagsbacken

Den första näckrosen har visat sig. I år har den fått övervintra här. Under kalla dagar har vi haft en doppvärmare i dammen. Och den belönar vår omsorg med en första blomma i juni. Underbart!

Tegelrabatten, roslagsbacken, trädgård

Tegelrabatten på framsidan. För några veckor sedan var det fullt av narcisser här, nu blommar nävan. Sedan kommer stäppsalvian och i juli rosa rosor. Det här är vår mest lyckade rabatt. Ett initiativ som kom av att vi hittade tegel bakom uthuset. 

Geranium, tegelrabatt, roslagsbacken, trädgård

Om några veckor är intrycket rosa rosor

Kaprifol, roslagsbacken, trädgård

En av de första växterna jag planterade här var en kaprifol. Jag vill gärna ha en trädgård som doftar. Första säsongen hände ingenting, snarare tvärt om. Och sedan har denna "lättskötta" växt varit lite av ett sorgebarn. Men i år - the magic third season - tycks denna växt äntligen ha rotat sig. Jag tycker att kulörerna i blad och blomma är bland det vackraste som finns. Står här som förtrollad och jublar över att det finns fyra blommor.

Kaprifol, roslagsbacken, trädgård
Kantnepeta, roslagsbacken, trädgård

Bredvid kaprifolen blommar kantnepeta. Den stortrivs här och är gigantisk 

Gökblomster, jungfrunäva, roslagsbacken, trädgård

Den sista rabatten på framsidan är den rosa. Här växer luktärter, gökblomster och en marktäckande näva. Här hade herr J sina pumpor förra året och här har vi också flera rosor

Gökblomster, roslagsbacken, trädgård

Den här gökblomstern var förra årets spontanköp. Den blommade hela sommaren. När den redan nu är finare än förra året kan jag konstatera att den hör till trädgårdens bästa köp.

Jungfrunäva, trädgård, roslagsbacken

Under gökblomsten växer denna ljuvliga junfrunäva. Den växer som jag hoppas och ska täcka marken är det tänkt.

Rhododendron, roslagsbacken, trädgård

Herr J har pysslat om den här rhododendron under två års tid och nu har den fått kraft. Tidigare år har den varit en ganska sorglig syn. 

Vi borde måla om vårt hus. Här på baksidan är det inte särskilt vackert. Till höger syns ett föredetta köksfönster och rester av utomhuskrananen. I våras hade vi rörmokare som fick dra om ledningen under huset och sätta dit en ny kran. Bakom rhododendron-fönstret finns vår bastu. Jag hoppas att vi snart får möjlighet att göra det till ett bibliotek och med ett nytt spröjsat fönster. 

Rhododendron, roslagsbacken, trädgård
Vit syren, roslagsbacken, trädgård

Den vita uppstammade syrenen blommar ljuvligt. Jag ser den från min matplats i köket

262715DC-3B78-4B31-8D72-70796A632287

Så här på bild ser det kanske inte så kul ut. Vi hade tänkt bygga en potager här, men det är inte så soligt här, så vi har bestämt att det får bli gräs här istället.

Paradisbuske, alliumbollar

Paradisbusken i blom. I bakgrunden blommar alliumbollar

Paradisbuske, roslagsbacken, trädgård
Stjärnmagnolia, roslagsbacken trädgård

De sista blommorna på stjärnmagnolian visar sig. Älskade buske!

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...