Gula stockrosor Roslagsbacken

Vandring i augustiträdgården 2019

Sensommar är både en nystart och trädgårdens grand finale. Blandade känslor minst sagt. Det är både terminsstart där hjärnan är full av idéer och drömmar. Samtidigt är trädgården är i ett crescendo och de mörka kvällarna vittnar om det som komma skall.

Jag är inte redo för strumpor i skorna och varm jacka. Än. Jag njöt av en ljummen helg på landet med salta dopp och av goda vänners gemensamma hundra-års fest. Här bjuder jag på en rundvandring i min trädgård. 

Jag tycker om stockrosor i alla dess färger, men frågan är om inte mina citrongula är de underbaraste. Skänker en tacksam tanke till förra ägarinnan. 

Foto: Stiligahem
Gula stockrosor, huset Roslagsbacken
Tegelrabatten, Roslagsbacken

Tegelrabatten

Det här är ett av våra tillskott, tegelrabatten. Vi ville förstärka entrén med en rabatt och samtidigt binda ihop den lila klematisen och den underbara rosa rosen som du ser på en bild nedan. Att det blev tegel är mer en slump. Vi hittade ett antal tegelstenar bakom uthuset och tänkte att det nog kunde funka. 

Vita Luktärter

Luktärter

Luktärter doftar ljuvligt. Vi kom igång med förodlingen lite sent i år, men nu kommer de första fina.

Rosa rosor

Rosa rosor

Vid trappan har vi en underbar - och gammal - ros som i år blommar underbart med handflatestora rosa blommor. Till höger skymtar vår meterhöga lavendel. I år har jag låtit bina och humlorna få alla blommor för sig själv. I går klippte jag ned dem.

Clematis Jackmanii

Klematis Jackmanii

Vid husknuten har jag en klematis Jackmanii, som också kom med huset. Kvinnan som bodde här har valt fina växter men allt kanske inte passar helt ihop. I bakgrunden syns den rosa rosen på bilden ovan. Mellan dessa två hade förra ägarinnan fem-sex olika rosor i andra färger. Dem  ska vi flytta till en egen rosrabatt och de röda ska flytta till gärdsgården där vi har en Flammentanz 

Vidjehortensia, detalj
Vidjehortensia i blom, Roslagsbacken

Vidjehortensia 

Hortensian är en av sensommarens stora fröjder. Den blommar först i en underbar gräddvit kulör som sedan får rosa kanter mot september. Jag låter gärna blommorna få sitta kvar och njuter av formen även i vinter. 

Sonens fönster, rabatt med solrosor

Sammanhängande linje

Hortensian är en del av ett område som vi har bundit ihop. Du ser hortensian till vänster i bild I bild från vänster: två liguster (nya), hortensia, rosa rhododendron med julrosor (nya) under, liguster (ny). I lådrabbaten finns rosen Ghislaine de Féligonde, i bakkant solrosor + en kaprifol (ny) och i framkant kantnepeta (ny). 

Skugganemon

Sommaranemoner i den blå rabatten

Vi spontanköpte två sommaranemoner och de har blommat konstant hela sommaren under syrénträden. Till vänster syns min blå rabatt med Rozanne-nävor och fullt av narcisser på våren. Hit (höger inte i bild) har jag också flyttat några blomsterfunkia som stått lite väl soligt vid vår damm. Nu blir de kompisar i förlängningen av min blå rabatt

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...