Rottneros park, Sunne

Rottneros park i Sunne

Det är Rottneros herrgård som heter Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Sagans Ekeby blev utgångspunkten till den skulpturpark som nu är ett av Sunnes fina besöksmål.

 

När herrgården brann ner för hundra år sedan byggdes en ny och pampigare herrgård som mer matchade sagans Ekeby. Ägaren Svante Påhlson och frun Greta utvecklade sedan  parken från det att det nya huset stod färdigt år 1932 till Påhlssons död 1959.

Parken domineras av rhododendron och skulpturer av framförallt Carl Eldh och Christian Eriksson, men även Eric Grate, Gunnar Nilsson, Per Hasselberg, Tore Strindberg och Carl Milles . På webbsidan kan man läsa att det var ett medvetet val. 
 
I takt med att "samlingen växte fick Påhlsons vision en allt tydligare pedagogisk karaktär: att ge de kända samtida nordiska bildhuggarna möjlighet att visa sina verk i en miljö som var särskilt utarbetad för dem. Han hade också som ambition att stötta skulptörerna och konsten, därför valde han till stor del verk av då levande skulptörer".
 
Varje trädgård har sin stomme. På Rottneros är det breda gångar av ölandssten, tuija och väldiga rhododendron. Jag kan tänka mig att det var sagolikt vackert här för några veckor sedan. Fastän rhododendron är nästan helt överblommade är parken ändå inspirerande. 

Foto: Stiligahem

Rottneros
Rottneros park, Sunne
Rottneros park, Sunne
V
Rottneros

Här finns många olika rum att hitta inspiration och bekräftelse från. Det är en ganska klassisk  park utan några stora överraskningar gällande växtval och utformning och det är på något vis rofyllt. 

Rottneros park, Sunne

Vi inspireras av den bortre delen av parken som kantas av tuijaklot och där man varsamt stammat upp alléträden så att grenarna bildar ett tält över gången. Trolskt och vackert. 

Rottneros park, Sunne
Rottneros park, Sunne
Rottneros park, Sunne
Rottneros park, Sunne

Vi hittar också fina kombinationer till herr J:s nya woodlandprojekt, som här då man blandar funkia, ormbunkar och daggkåpa runt skulpturen av Gustav Vigerland. 

Vi har en stor del av trädgården på Roslagsbacken som är helt vild. Jag tycker inte att vi behöver göra något där, men herr J vill  göra en hemlig stig där. Och det kan bli väldigt fint.  Vi jobbar också på att öka känslan av park på landet. 

Rottneros park, Sunne
Rottneros park, Sunne

Det märks också lite effekter av att parken inte riktigt sköts under coronaåret. En av parkens sevärdheter, vattenfallet är helt igenvuxet och i blomsterträdgården växte det så mycket strån och ogräs att jag inte kunde låta bli att rycka några. Är man trädgårdsmänniska så är man. Det är siktlinjer och strukturväxterna som är behållningen. 

Rottneros park, Sunne
Rottneros park, Sunne

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...