Thonet stol, hjärtformad rygg

Nu och då: Wienerstolar av Thonet

Det var den första möbeln som såldes i platta paket. Thonetstolen finns i miljontals, i kök och på kaféer över hela jorden. De älskas för sin vackra form och lätta uttryck. Nu har det blivit dags att ge en historisk tillbakablick på klassikern böjträstolen med utgångspunkt från Wienerstolen tillverkad av Thonet. Jag berättar också lite om tillverkningsprocessen. 

Tekniken att ånga och böja trä fanns redan i det antika Grekland för 2 500 år sedan, men Thonet anpassade det till masstillverkning i sin fabrik. I Sverige var Gemla först ut år 1861 med böjträstolar. 
 
Möblerna i böjträ blev populära i de snabbväxande Europeiska storstäderna under mitten av 1800-talet. De kom med den kafékultur som växte fram. Man ville mötas och behövde sitta ned på lättflyttade möbler.
 
Den översta bilden föreställer en böjträstol, no 5, tillverkad av Thonet. En verkligen vacker variant med sin hjärtformade rygg. Foto: Stockholms auktionsverk
 

Masstillverkning kommer igång på 1800-talet

Michael Thonet (1796-1871) en tysk möbelformgivare som redan på 1830-talet experimenterade för att hitta ett sätt att massproducera böjträstolar. Några år senare visades de första modellerna vid en utställning i Koblenz. Den österrikiska statskanslern, född i den staden, bjöd Thonet till Österrike för att visa upp möblerna för kejsaren (1841). Därefter kunde tekniken patenteras i firman Gebrüder Thonet. 

Det stora internationella genombrottet kom tio år senare, vid Världsutställningen i London år 1851, då Thonet fick en bronsmedalj för sina Wienna bentwood chairs. Han vann också guldmedalj vid Världsutställningen i Paris år 1867. Michael Thonets wienerstolar blev högsta mode och såldes över hela Europa.  

I Tyskland finns det flera Thonet-museer.  Dels i Michael Thonets födelsestad Boppard och dels i Frankenberg, där Thonet har sitt huvudkontor. I Frankenberg kan man bland annat besöka ett Thonet-museum och ett showroom; Thonet living som är inrymd i Thonet-bröderna Claus, Peter och Philipps hus, byggt år 1889. 

Thonet-museer i Tyskland

 

 

Thonet stol, Royal Hotel 1907

Bilden föreställer matsalen på Bundaberg Royal Hotel år 1907 där man möblerade med Thonet-stolar.  Foto: State library Queensland, Australien  

Katalog, Gebrüder Thonet

Thonet var mer än bara sittmöbler. I den 26-sidiga katalogen från Gebrüder Thonet som gavs ut 1886 kan man se ett utbud på 300 olika modeller, exempelvis herrbetjänter, sängar, gungstolar, barnmöbler och mycket mer. Foto: Museum-boppard.de

Chair no. 14, originalstolenThonet chair 214.

Chair no. 14 - originalstolen (1859)

Just det här exemplet av stolen finns på MoMa och är tillverkad år 1881 av Gebrüder Thonet. Den skapades av Michael Thonet 1859.  Idag säljs stolen av Thonet under namnet 214. Foto: MoMa 

Så gör man böjträstolar

Bok och ask är vanliga träslag för böjträstolar. Så här beskriver Gemla AB processen; "Först ångas träet i sex till tolv timmar för att bli mjukt och flexibelt. Därefter formar vi träet för hand och spänner det i specialgjorda metallformar. Träet får torka i formarna i flera dagar". När träet sedan är torrt håller den formen.

Thonet stol exportstolen, platt paket

Chair no.18 - Exportstolen (1876)

Den stora exportstolen var den stol som ursprungligen blev Chair no. 18 . Den togs fram just för att den skulle kunna skickas i ett platt paket. Idag heter stolen 218 och säljs fortfarande av Thonet.

Paimio chair alvar aalto

1900-talet: Alvar Aalto (1898-1976) -  förnyaren

Alvar Aalto hämtade inspiration från de böjda stålrörsstolarna men valde istället naturmaterial. Han experimenterade och utvecklade en böjträteknik med moderna material som plywood och den nordiska björken. Böjträstolen fick ett helt eget uttryck. 

Paimio av Alvar Aalto (1931)

Paimio chair  av Alvar Aalto i plywood och björk, skapad 1931-32, visar Aaltos förträffliga förmåga att tämja träets gränser till det yttersta. Foto: MoMA

Thonet

2000-talet: Framtid - Teknik och förnybara material

Dagens teknik gör det möjligt att med 3D-printers och förnybara material skapa nya produkter. Jag tror att vi kommer att få se nya spännande former med innovativa material och från restprodukter. Det finns redan förpackningar i plastliknande växtbaserade material och vad kommer här näst. Frågan är när vi får se möbler som tar för sig även inom detta område. 

Café Birdie

Café Birdie i Los Angeles får exemplifiera en miljö med böjträstolar från 2000-talet Foto: sfgirlbybay.com

Linje

Relaterade nyheter

IMG_8016
Föremålet
Hos oss i stan
6 januari, 2025

Älskade kolonnljusstakar

Stiliga hem
Älskade kolonnljusstakar Om jag skulle välja ut fem föremål som är stommen i en klassisk inredning så...
IMG_7991
Allmänt
31 december, 2024

För hälsan och livet

Stiliga hem
För hälsan och livet 2024 har varit ett utforskande år. Livet förändrades i början av året och jag ha...