4D9153F3-B253-4E20-A668-4BAA9C0E1D7E

Därför firar vi advent

Glad första advent till er alla kära stiligahemvänner. Jag hoppas att du har haft en härlig helg så här långt och fortsätter njuta. Våra planer på konsert och julmarknad har ställts in pågrund av förkylt barn. Istället har vi bakat lussebullar och pyntat hemmet. Varför firar vi advent egentligen, kanske du undrar. Undra inte mer. Här är snabbkursen.

Ordet advent betyder inte vänta som man kanske kan tro, utan istället ankomst. Det kommer av det latinska Adventus Domini, som betyder Herrens ankomst. Och första advent innebär alltså den första helgen i adventstiden, tillika början på kyrkoåret. 

Stjärnan i fönstret och adventsljusstaken är båda kopplade till advent. Stjärnan är Betlehemsstjärnan som tändes för att de österländska stjärntydarna skulle hitta till Betlehem. Och ljusstaken för att räkna söndagarna i adventstiden.  

I den svenska julen blandas budskapet om Kristus ganska friskt med amerikanska jultomtar och inslag av midvinterfirandet. Hos oss också. Men för mig är det viktigt att julen blir mer än bara klappar, särskilt sedan vi fick barn. Krubban kommer alltid fram till advent och vi brukar prata om varför vi firar jul. Det är också lätt att det kristna budskapet fastnar vid Jesus som barn, när det är hans personlighet och egenskaper som människa som gjorde honom beundransvärd. Inte bara miraklerna.

Det finns mycket att lära av hans  sätt att bemöta människor och tackla olika situationer oavsett om man tror. Och läser man bibeln framstår Jesus mer som en kraftfull superhjälte, som vågar stå upp för det som är rätt. Föreställ dig en ung man (Lukas 4:29-30) som ställer sig upp i en samling lärda erkända och mäktiga män och säger sanningen. Reaktionen lät inte vänta på sig. De"...blev ursinniga när de hörde detta,  de sprang upp och drev honom ut ur staden och förde honom fram till branten av det berg som staden låg på för att störta ner honom. Men han gick rakt igenom folkhopen och fortsatte sin väg". Att våga vända sig om och gå igenom en folkhop utan att någon rör en. Det är power det. 

Med detta vill jag önska en glad första advent!

Foto: Stiligahem

534BD2AF-8557-446A-83C4-E4CF0490685D

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...