Børge Mogensen, The Huntsman chair, Carl Hansen & Son

Mogensens Huntsmans chair

Den är både vacker och bekväm och har redan blivit en favorit hemma hos oss. Børge Mogensens Huntsman chair nyproduceras av danska Carl Hansen og Søn. När den togs upp i produktion igen för något år sedan fick jag upp ögonen för den. Jag blev bedårad. Jag tänkte däremot inte att vi skulle köpa den. Men nu är den här.

 
När jag ser formgivning som slår an strängar i hjärtat så kommer mina tankar igång. Jag börjar genast föreställa mig föremålet i olika fantasimiljöer där den skulle passa. Min hjärnas dockskåp skulle man kunna säga, bestående av tusentals bilder samlade genom ett helt livs registreringar. Ganska snabbt framträdde Roslagsbacken och jag såg hur fåtöljen skulle lyfta inredningen i vardagsrummet, som ett smycke. "Ja, något åt det hållet skulle vara fint på landet, tänkte jag". Jag kände också instinktivt att om jag skulle köpa mig en dansk klassiker så skulle Huntsman chair vara en stark kandidat. 
 

Jag har genom min serie om danska klassiker blivit sugen på något ur den danska designfloran och har hittat flera. Men jag tänkte att jag skulle fortsätta att suga lite på den karamellen.

Den är mer underbar i verkligheten än på bilder och mina ögon dras hela tiden mot detaljerna. Handen följer den mjuka formen på armstöden. Här har de slipat rejält med ettans sandpapper, tänker jag och skänker en tanke åt min gamla träslöjdslärare Weding. "Ta ett tag till med ettans sandpapper" var nämligen hans standardkommentar. Fyrtio år senare förstår jag vad hans målbild var. Att bilda ett gäng obildade. Några mästerverk blev aldrig våra svarvade skålar och smörknivar. Jag glömmer förövrigt aldrig hans namn. Att heta något relaterat till det man jobbar med har alltid fascinerat mig,  trädlöjdsläraren ved-ing, kan det bli roligare? Han var dock ingen kul typ, utan barsk. Men det är kanske en annan historia.

Huntsman chair kommer tillsvidare att stanna kvar i stan och inte flytta med till landet, där den visserligen också skulle passa. Den hittade nämligen direkt sin plats här. I helgen kommer jag att dricka mitt eftermiddagste och blicka ut över rummet från min position. Underbart. Och senare i vår, när vi bor mer på landet kanske den får flytta med. Vi får se. 

 
Foto: Stiligahem
Vardagsrum, lärkstaden januari 2020
Børge Mogensen, The Huntsman chair, Carl Hansen & Son
Børge Mogensen, The Huntsman chair, Carl Hansen & Son
Kartong med möbel från Carl Hansen & Son

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...