Julgranen 2022

Lärkstansjulen 2022

Julgranen har med åren blivit en av de viktigaste stämningsskapande ingredienserna för mig. Sedan några år tillbaka köper vi gran omkring 2:a advent och njuter sedan av den varje dag. De senaste åren har jag också tagit ledigt de två sista arbetsdagarna före julafton. Då pysslar jag hemma, gör köttbullar och inhandlar de sista julklapparna. Jag tycker mycket om båda traditionerna.

 
Precis som förra året höll vi julafton hemma hos oss. Det var min bror och min syster med sina familjer samt mamma och min gudmor Birgitte. Vi firar dansk jul. Det innebär att firandet inleds på kvällen och vi klär alla upp oss i det finaste vi har. Vi äter anka med rödkål och brunede kartoffler, det vill säga kanderade potatisar. Till efterrätt blir det Ris-alamande med körsbärssås och där kampen går om att hitta den hela mandeln. I år var det min man som vann. 
 
Vi inledde dagen som vi brukar med julspel i Engelbrektskyrkan och en långpromenad i området. Det är ett fantastiskt fint julspel och jag tycker om att inleda dagen på det här sättet. Jag känner mig lyckligt lottad som får ha en sådan jul som många drömmer om. I kyrkan får jag tid att reflektera över det och också tänka på andra i kollekten. Det känns fint. I min familj trivs vi väldigt bra i varandras sällskap och alla bidrar på olika sätt till att göra det fint. Det blev precis så som jag hoppats. 
 
På juldagen åkte vi till landet och fortsatte firandet med vår egen version av julbord. Det var gnistrande kallt och ett vackert snölandskap som mötte oss. Det bästa av två världar.  
 
I år hade jag svårt att fotografera våra fina blomsterarrangemang. Antingen var sonen hemma eller så var det mörkt och mulet ute. Här kommer i allafall en liten bildkavalkad
 
 
Foto: Stiligahem
Detalj, julgranen

De flesta kulorna i granen har vi samlat på oss under våra resor till framförallt London. Varenda liten dekoration har valts med omsorg och det är alltid så roligt att öppna alla lådorna och placera dem på trädet.

Julgran 2022 – vardagsrum
Julgran-2022
Skrivbord och julgran

På skrivbordet har vi förberett glas och kylare till julaftonens champagne. Till vänster står den fina julgruppen som jag fick av mina medarbetare. 

Julen 2022

Här förbereddes dukningen i god tid. I vanliga fall brukar vi ha skjutdörrarna mellan matsal och vardagsrummet öppet, men så här på julafton tycker jag att det är fint att tända ljusen och så öppna upp dörrarna när man sätter sig till bords. På bordet hade vi en grå-grön-duk och det fina porslinet Vinterstjerner från Jette Frölich. Chateau-glasen har jag haft sedan jag pluggade på Linnéuniversitetet i Växjö i början av 1990-talet. Besticken är danska jugendbestik som jag valt ut på sølvkælderen i Köpenhamn och fått av mina föräldrar. 

Julen dukning 2022
Vinterstjerner
Julen 2022
Julen 2022
Julen 2022
Papegojtulpan vit julen 2022
Gul-hall-julen-2022

I hallen blev det en vit bukett. Den här bilden togs före jul men på julafton och fram tills nu har vi en bukett med gräddvita avalancherosor, amaryllis och vita hyacinter. Magiskt vacker.

Röd julstjärna 2022

Jag tror att vi haft en julstjärna här varje år, åtminstone så länge som vi haft den gröna hortuskrukan. Förra året hade vi en stor vit, men i år valde vi en röd igen. Den gör sig otroligt fint här i fönstret.

Julen 2022 amaryllis

På byrån i matsalen blev det amaryllis, röda rosor och grönt i en ny vas inköpt på Conran shop i London. Nedan ser du en detalj.

Amaryllis och röda rosor
Engelbrektskyrkan

I år kunde vi stanna kvar i Engelbrektskyrkan en stund och titta på allt fint i kyrkan. Det finns många vackra detaljer i själva kyrkorummet, som dessa tidstypiska jugendljusstakar, och pallarna vid altaret. Krubban här hör också till de ting jag tycker mycket om.

Engelbrektskyrkan
Engelbrektskyrkan krubban
Amaryllis 2022

I år hade jag bara en amaryllis på knöl. Lagom till julafton blommade den för andra gången. Jag har en alldeles särskild kärlek till just rödvita amaryllis.

Blå hyacint julen 2022
Julen 2022

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...