Smörask och smörklocka
Man lär sig nya saker varje dag. I veckan lärde jag mig att smör inte härsknar när det står framme i rumstemperatur. Det blir bara mjukt. Jag använder smör till både matlagning och bakning, men aldrig på smörgåsen. Tills nu.
Stort tack Åsa @atmycasa Nu vill jag hitta en fin smörask till köket. Det här är några favoriter.
Foto överst: Plümo
Smörask i porfyr, tidigt 1800-tal
Rund, fasetterad form med lockknopp i form av kotte. Ska jag nu investera i en smörask, kan det likaväl vara en vacker sak. Porfyr har alltid lockat mig. Foto: Bukowskis
Beurrier i orange
En såkallad beurrier från Le Creuset känns väldigt lockande. Vi har deras serie både i stan och på landet. Deras ugnsfasta formar är suveräna och väldigt lättdiskade. Foto: Le Creuset
Smörklocka
En butter bell i koppar eller rostfritt skulle göra sig fint på vår köksbänk både hemma och på landet. Den här är från Artilleriet men Mauviel har liknande. Foto: Artilleriet
Smörkruka
En Butter Bell crock hör hemma i ett riktigt lantkök. I smörkrukan har man vatten i botten vilket både isolerar och håller smöret fräscht. Praktiskt i varma klimat. Foto: Kitchen lab
Linje