Estrid Ericson

Radio om Estrid Ericsons Tolvekarna

Jag blev tipsad om Tyresö radios två program om Estrid Ericsons sommarställe Tolvekarna av föreningen Estrid Ericsons vänner. I programmen berättar nuvarande ägarinnan, Gun J, om huset och trädgården. De har jag lyssnat på med stor behållning och vill tipsa vidare om.

”Jag valde att behålla allt, precis allt. Det handlade nog om den här förälskelsen. Jag tyckte att det fanns en anda i huset. Det fanns ju också möbler här. Vi köpte ju allt som fanns kvar också.// Jag tänkte redan då att jag skulle förvalta det här och det har jag verkligen gjort, berättar Gun Jacobsson i det första programmet i Tyresö radio. 

Gun och dåvarande maken köpte huset utan att ha sett det och lite av en slump på 1980-talet, berättar Gun. Det var en annan tid och folk kände inte till Estrid Ericson. Gun klev in i hallen blev hon förälskad. De köpte hus och de inventarier som fanns kvar, bland annat Estrids personliga saker, böcker, tidningar, kläder och hushållssaker. Mycket hade förstås sålts. 

Del 1: Tolvekarna - en kärleksförklaring till kaptenen

Det första programmet om Tolvekarna handlar om huset, som från början var en klassisk sportstuga. Den fördubblades till ytan när Estrid Ericson träffade den stora kärleken sjökaptenen Sigfrid Ericson, en stormig natt på m/s Gripsholm. Då var Estrid närmare 50 år och hon skulle åka till världsutställningen i USA. 

I Guns berättelse blir Tolvekarna en historia om Estrids två kärlekar; till maken och till estetiken, tolkad av Josef Frank. Bland annat i beskrivningen av hallen.

Hallen var viktig i Josef Franks värld. Det skulle vara husets piazza, en plats där man alltid skulle kunna komma vidare och se något nytt. I Tolvekarna blev hallen belagd med terrazzo som mynnade ut i två farleder. Hela huset fick tema kaptenen. 

"Det är en kärleksförklaring till kaptenen, det här huset och därför är det olika farleder från hallen. Och det går faktiskt två farleder till kaptenens rum" 

Längs den ena farleden finns en tre meter lång världskarta och enligt utsago fanns det tidigare någon pilanordning där Estrid manuellt kunde följa kaptenens färd. 

Tolvekarna

Del 2: Trädgården på Tolvekarna 

Trädgård var Estrids stora intresse och hon hade velat bli trädgårdsarkitekt. Det syns förstås i inredningarna och dukningarna. För trädgården anlitade hon också några av dåtidens främsta på området. Erik Lundberg hans mor, trädgårdsarkitekten Emma Lundberg samt Sven Hermelin. Den senare ritade den kända Marabouparken i Sundbyberg. 

Lyssna på Tolvekarna, del 2, om trädgården

Estrid Ericsons vänner

Estrid Ericsons vänner en ideell förening som brukar göra olika arrangemang och föreläsningar med koppling till Estrids liv och gärning. Brukar, för i år under pandemin är allt annorlunda.

Estrid Ericsons vänner  

Stiligahem om Tolvekarna

Jag har också tidigare skrivit om Tolvekarna 

 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...