Inredning med danska klassiker

Konst av Robert Jacobsen

Här bor det en dansk, så tänkte jag när jag såg den här lägenheten i Fridas blogg häromdagen. Och så kunde jag bara inte släppa det. Tänkte hela tiden på konstnären som står bakom etsningen i det vänstra hörnet, Robert Jacobsen.

Det här hemmet är dansk femtio-sextiotal i ett nötskal - fast nutida med Taraxacum lampan med mera. Ett riktigt stiligt hem. Jag är uppvuxen med alla danska klassiker. Vårt hem hade vita väggar, svart soffa, superelips och svarta sjuanstolar på sjuttiotalet! Bara för att nämna något.

Det var väldigt exotiskt i grannskapet vill jag lova. Det var ju under värsta gillestuge- och brun-gul-blommiga tapeternas era. Men har man en 40-talistisk inredningsarkitekt från Köpenhamn till mamma, så ja då har man fått den stilen i nappflaskan.

Här är det så enormt genomfört, ja ända ned till tavlorna danskt. Ganska initierat eftersom Robert Jacobsen inte är så känd i Sverige. Det här gillar jag, fastän jag inte är så retro själv.

På väggen där till vänster hänger nämligen en litografi jag tycker mycket om. Som jag fått av min käraste moster Birgitte. Med exakt det motiv jag har hemma på min egen vägg. Konstnären, danskt så det förslår: Robert Jacobsen.

Inspirationsbild: Lagerlings
 
 

Kort om Robert Jacobsen

Robert Jacobsen (1912-1993) var konstnär och autodidakt som skulptör och grafiker. Jacobsen bodde under många år i Frankrike och hörde till gruppen abstrakta konstnärer omkring den parisiske galleristen Denise René. Han var professor vid Akademien Der Bildenden Künste i München (1962-1982) och vid Det Kongelige danske Kunstakademi i Köpenhamn (1976-1983). Han är särskilt känd för sina järnskulpturer som finns representerade på museer och offentliga platser över hela världen. 

Robert Jacobsen stiligahem

Här hänger min etsning av Robert Jacobsen. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...