välvt kassettak, patriciervilla

Kassettaket i patriciervillan på Lidingö

Välvda kassettak är inget man ser varje dag. Men ser man det i Sverige är huset troligen byggt så där runt förra sekelskiftet. Det här återfinns i en Patriciervilla byggd 1910.

Kärleken till hus från den här tidsperioden vet inga gränser. Jag har bott i ett hus som är tre år yngre i nästan 15 år. Fortfarande kan jag bedåras över fodersocklar, dörrfoder, bröstningar och de 40 cm djupa fönsterbrädorna. Det är något med proportioner och kraft i den här arkitekturen som är en estetisk fullträff i mitt tycke. Jag känner mig så otroligt lyckligt lottat över att få bo i en dröm.

Vi har inget kassettak men väl 5-6 meter till taket i vardagsrummet. Fastän volymen i rummet är stor känns det ombonat. Och så tror jag att det är här också. När det här huset bygdes var taket sannolikt målat, troligen i flera kulörer och kanske till och med dekorerat med ornament a la tidsandan. 

Egentligen tycker jag inte att själva inredningen här är så utmärkande, frånsett taklampan. Arkitekturen i rummet är däremot spännande och lockar till egna tankar. Hoppas att det inspirerar dig också. Den här takhöjden kräver sin lampa.

Här hänger inte bara en, utan två Taraxacum 88 av Achille Castglioni. De är en av mina favoriter och kräver sin plats. Taraxacum är förövrigt latin och betyder maskros.

Taraxacum 88 av Achille Castglioni för Flos

Jag hade med den här lampan i ett urval av tre lampor som hämtat inspiration från detta ogräs.

 Stiligahem om Lysande ogräs 

Foto: Wrede 

välvt kassettak, patriciervilla
välvt kassettak, patriciervilla
välvt kassettak, patriciervilla
välvt kassettak, patriciervilla

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...