Carl Hörvik skåp och stolar

Skåpet som myntade Swedish grace

En av Sveriges främsta antikhandlare specialiserad på de yppersta designföremålen från 1900-talet är Modernity. Vill man lära sig något om modern design, då är ett besök på Sibyllegatan 6 i Stockholm ett måste. I år uppmärksammas de framförallt för det här skåpet.

Modernity i Stockholm

På Antikmässan i år valdes deras monter till den bästa och i förra veckan fick Modernity ta emot priset för årets främsta föremål på konst och designmässan PAD Design Art i Paris. En av anledningarna är detta fantastiska skåp. Samma skåp bidrog till myntandes av begreppet Swedish Grace i Paris nästan 90 år tidigare, på Världsutställningen i Paris år 1925. Den svenska nyklassicismen ansågs då vara så speciell och unik att namnet Swedish Grace myntades. Den svenska montern och många svenska formgivare uppmärksammades och det ledde till ett uppsving för svensk industridesign.

Modernity awarded for best object 

Skåp och stolar av Carl Hörvik

Skåpet är ett mästerstycke av Carl Hörvik (1882-1954). Skåpet och stolarna prisades redan första gången de visades, alltså på Parisutställningen 1925. De stod placerade i Honnörsrummet i den svenska paviljongen. Han vann till och med mässans finaste utmärkelse Grand Prix. I den svenska montern visades det bästa som Sverige hade att erbjuda i möbelväg.

Jag hoppas innerligt att detta stycke svensk designhistoria nu får komma till en ny ägare i Sverige. Kanske rent av till Nationalmuseets samlingar eller så. Så spännande. Fortsättning lär följa.
 
Vill du läsa mer om skåpet, utmärkelsen och Parisutställningen ska du läsa Pontus Silfverstolpe utförliga inlägg. 

 

Kort om Carl Hörvik

Carl Hörvik (1882-1954) ansågs vara en av de främsta arkitektbegåvningarna i sin generation. Han examinerades 1909 från Tekniska högskolan i Stockholm, samma år som bland annat Gunnar Asplund. 1914 öppnar han eget arkitektkontor. Det stora genombrottet kom år 1920 på Verkstadens utställning på Liljevalchs. Han deltog också på Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 med en hall för Nordiska Kompaniet och så på Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels, Parisutställningen 1925. Han deltog också på Stockholmsutställningen 1930 med både hus och flera inredningar. Från 1937 var han anställd på Kungliga flygförvaltningens arkitektkontor. En av hans mer kända byggnader är Villa Hörvik på Ekorrvägen 7. Det  var en av de sex villor Carl Hörvik ritade till utställningen Bygge och Bo 1927. Villan som beskrivits som en juvel i svensk byggnadshistoria.

 

Foto: Modernity

Carl Hörvik skåp och stolar

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...