Höstsilverax, trädgård

Trädgårdsdagboken vecka 41, 2022

Hösten har ankommit till Roslagsbacken. Det är nästan så att man kan ta på förmultningsprocessen, fast det fortfarande är varmt. Jag är sams med årstiden nu och kan äntligen omfamna färgprakten.

Så där i brytningstiden mellan sommar och höst har jag alltid svårt att släppa taget. Jag blir lite deppig över tanken på att trädgårdssäsongen går mot sitt slut. De självklara långa ljusa dagarna med flera dagliga simturer är över och det blir brytningstid. Framför mig ligger ändlösa månader av strumptvång, varma tröjor och schalar. Jag fryser mig igenom halva året trots varma tofflor, lager på lager och mössa. Repertoaren av blomsterpremiärer som utgjort utropstecknen varje vecka sedan i april-maj är över. Min höstsilverax Actaea Simplex Brunette slår ut och den vingade benveden blir karmosinröd. Jag både fångar dagen, skördar från trädgården och deppar samtidigt lite vid första dagen då vi tänder ljus, första dagen jag inte går barbent, första dagen med varm jacka.
 
Men nu när vi är inne i oktober har jag blivit sams med årstiden. Det är så vackert i naturen att jag inte kan annat än förundras. Vi upplever disiga och dimmiga morgnar, strålande klara dagar och långa skuggor. Älskar dessa långa skuggor. Älskar att dra in morgnarnas småfuktiga höstluft i mina lungor och doften av jord. Till det kommer lövens praktfulla spektra. Det går inte att värja sig mot naturens fullkomlighet. Välkommen oktober.
 
 
Foto: Stiligahem
Trädgård, Roslagsbacken, höstsilverax

Höstsilverax, Actaea Simplex Brunette, hade jag även på Solåkra. Där hade jag tre kraftfulla exemplar och här har jag två. Fastän det är tredje eller fjärde säsongen så är de fortfarande ganska anspråkslösa, trots att de står på en ganska bra plats i trädgården. Jag ska nog sätta ytterligare en här för att få det där stora fånget jag drömmer om.

Roslagsbacken, gästhus, höstfärger

Vid vår entré har vi en vacker dvärglönn av något slag. Jag skulle aldrig ha kommit på själv att plantera ett träd där, eller att samplantera den med ormbunkar, men jag är otroligt glad över att den finns där nu. Det är ett av glädjeämnena med att ta över en trädgård, man lär sig hela tiden något nytt. Den här lönnen är en av vår trädgårds strukturväxter och ger en fin form året om och förstärker säsongen. Den vackra hasselnötsfärgade barken på vintern, grönska under trädgårdssäsong och så färgprakt under hösten. 

Japansk lönn, trädgård, roslagsbacken
Solrosor, trädgård, Roslagsbacken, glasveranda

Vi var sena med förkultiveringen i år, så solrosorna blev inte så kraftfulla som annars, och kom sent. Här ser ni vårt uterum som vi på sikt hoppas göra om till matsal. Inte är det särskilt vackert, men det kommer det att bli.

Jag och herr J har haft en hus-kulör-kamp sedan vi flyttade in, där jag är på lag ”svart som i Danmark” och herr J vill ha det ”new-england-vitt”. Han kan under inga omständigheter tänka sig någon annan kulör, men jag kan nog acceptera fler. Hur som helst spelar färgsättningen ganska stor roll kring möblering, belysning och mycket annat, så det är snart dags att bestämma sig. 

Citrongul stockros, trädgård, Roslagsbacken

Jag har en grej kring detta med förgänglighet. Jag älskar att se trädgården långsamt vissna ned. Jag tar in löv och kottar och har dem kvar i skålar till det bara är knaster kvar. Jag plockar ängsblommor och sätter i vas fastän de bara håller en dag. Och i tulpansäsong så har jag dem på bordet så långt som möjligt. Herr J tycker inte alls om detta. Han skulle gärna klippt ner stockrosorna för flera veckor sedan, om han fått som han vill. Men fastän det mest är stänglar kvar med enstaka blommor, kan jag inte klippa ner dem. Jag vet hur vackert det kan vara i motljus höstens sista dagar. Så de får stå kvar och har jag tur så är jag där den förmiddagen. Jag lever på hoppet.

Väddö kanal, höst

Sista båtturen blev precis så fantastiskt fin som jag hoppats. Vi såg en havsörn flyga över huvudet och en svanfamilj. Jag har aldrig sett en sådan stor fågel som havsörnen, men så är det också den största fågeln i Sverige.

Svanfamilj, Väddö kanal, september

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...