Rosor, Roslagsbacken, Rosparad

Säg mig, vilken den vackraste rosen är

”Rosor, rosor på bordet där, säg mig vilken den vackraste av dem är..." Det är rosornas tid i trädgården och jag funderar på vilken som är den vackraste? Går det ens att välja? Vill jag det ens? Här kommer Roslagsbackens rosparad. Och då är inte ens alla med.

Alla rosor på bild, utom den klasblommande The Fairy fanns här när vi flyttade in. De stod huller om buller i en enda rabatt av olika färger och former. Nu har vi flyttat och städat bland alla utom den stora rosa längst till höger, som verkligen trivdes. Den och Jackmanii-klematisen fick ange tonen på framsidan, lila och rosa funkar ju fint ihop. 
 
Det finns saker att ta hänsyn till när man blir med trädgård. Och övertar man en trädgård så bör man bygga vidare på det som är påbörjat. Vi dröjde ett år innan vi gjorde några större tillägg eller förändringar i trädgården. Kombinationer jag aldrig skulle tänkt på har jag lärt mig att älska och uppskatta med tiden. Annat var omedelbar kärlek.
 
Nu till årets rosparad. Och tack till mina vänner på instagram och blogg som hjälpt mig klura ut vilka rosor vi har.

 

Foto: Stiligahem

Rosor Ghislaine de Féligonde och Crownprincess Margareta

Ghislaine de Féligonde till vänster och Crownprincess Margareta till höger

Rosor, Ghislaine de Féligonde

Ghislaine de Féligonde

En gammaldags moscata ros som kan bli 1,5 till 2 meter, som den är hos oss. Den blommar från slutet av juni fram till frost med de ljuvligaste klasarna i aprikos till gräddvitt. 

Crownprincess Margareta, ros

Crownprincess Margareta

En buskros i Leander-serien med lätt böjda grenar och en ljuvlig aprikos ton och en doft som matchar. Margareta är den som med sin make Gustav Adolf skapade Sofiero slotts vackra park.

När vi flyttade hit var den här rosen inklämd och sorglig med någon enstaka blomma, men har nu i år äntligen blommar ut.

The fairy och ballerina, rosor

Rosorna The Fairy och ”ballerina-rosen”

The Fairy, tegelrabatten

The Fairy

En underbar klasblommande rosa ljuvlighet som nästan är marktäckande. Jag såg framför mig hur den skulle forsa över kanten på tegelrabatten. Och i år gör den det. Härligt med uppfyllda trädgårdsdrömmar.

rosor, ballerinarosen

”Ballerinarosen”

Jag vet inte vad den här rosen heter. Tills vidare kallar jag den för Ballerinarosen, efter dess underbara vågformade blad som ser ut som en ballerinakjol. Det är den här rosen avgjorde att det blev en ceriserosa färg även i tegelrabatten. 

Flammentanz, ros

Flammentanz  

En underbar karminröd klätterros som kan bli många meter hög. Egentligen gillar jag inte röda rosor, varken i buketter eller i trädgården. Jo mot en faluröd stuga funkar det och som solitär, men annars, nja. Undantaget är Flammentanz. Denna generöst blommande ros är för mig en ros-ros, för mig evigt förknippad med mina svärföräldrar. När jag kom in i familjen var hela deras husfasad på framsidan i princip helt inklädd av fem-sex meter höga Flammentanz. Och trappan upp mot entrén med dito röda pelargoner.  Det var så vackert att den bilden är förevigt inpräntad i mitt sinne.

Flammentanz
Flammentanz, gärdsgård

Hos oss klär Flammentanz-rosen in vår grånande gärdsgård. Där gör den sig fantastiskt fint året om. På vintern hänger nyponen kvar och ger karaktär. För någon vecka sedan flyttade vi hit ytterligare en röd klätterros, troligen Flammentanz. 

Buskros, rosor

Buskros

När vi flyttade in kunde vi knappt skönja denna, men vi har rensat och fixat med den och i år blommar den fint. 

Linje

Relaterade nyheter

Vingad benved
Trädgård och växter
2 oktober, 2024

Vingad benved lyser upp höstträdgården

Stiliga hem
Vingad benved lyser upp höstträdgården Få växter kan mäta sig med den Vingade benvedens vackra karmo...
Höga kustenbron
Stiligahem besöker
29 september, 2024

Sundsvall, Skuleberget och Höga kusten

Stiliga hem
Sundsvall, Skuleberget och Höga kusten När Herr J skulle upp till Sundsvallskontoret för möte, bestäm...