984A054A-3FFB-4704-9E4E-0E5335F2B8F6

Mistelns magiska krafter

Misteln hör julen till. Inte bara för att den är dekorativ med sina parställda grenar och vita bär, utan för att den också står som garant för pussar. Och det är ju aldrig fel. Av Royal Copenhagens sex julbord, föll jag som en fura för den kungliga modeskaparen Mark Kenly Domino Tans avskalade vackra dukning med White Fluted och Arje Griegst’s Konkylie (The Conch series) båda för Royal Copenhagen och glasserien med samma namn  från Holmegaards glas.

Traditionellt hänger vi misteln i en ljuskrona eller ovanför en entré, men så vackert det blir i rikligt dos som juldekoration mitt på bordet. De vackra snäckformade bordsdetaljerna åker genast upp på önskelistan. Vissa delar av Konkylie är kanske lite too much för mig, men några av dem är underbara. 
 
Arje Griegsts vackra snäckformade Konkylie är just nu inte i produktion på Royal Copenhagen, så det gäller att hålla utkik på auktioner efter delar i serien. Men Arje är guldsmed och hans vackra smycken är otroligt speciella och har till och med klätt den danska Drottningen.
 
 

Kort om misteln

Misteln och dess magiska kraft. När moderträdet tappat sina löv på hösten behåller misteln sina genom hela vintern. Misteln, med det latinska namnet Viscum Album, är en snyltare, en parasit, som växer i lövträd i södra Sverige. Misteln sägs ha en blodtryckssänkande effekt och förmåga att skydda mot vissa sjukdomar. Men prova inte. Den är också mycket giftig.

Kelterna ansåg att misteln var helig och skördade den efter en komplicerad ritual för att den inte skulle förlora sin kraft. Och i den nordiska mytologin var det en pil av mistel som dödade Balder. 

I äldre tider hängde man upp mistel i huset för att skydda huset och de som bodde där mot allt ont och så använde man de klibbiga bären för att göra ett lim som användes för att fånga fåglar. Seden att kyssas under misteln är en anglosaxisk tradition.

Foto: Royal Copenhagen

7C303415-57C8-4A5F-B159-970C1C0B0130
F4B72322-20C4-4D53-9730-9147CA46E3D9

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...