Mistelns magiska krafter
Misteln hör julen till. Inte bara för att den är dekorativ med sina parställda grenar och vita bär, utan för att den också står som garant för pussar. Och det är ju aldrig fel. Av Royal Copenhagens sex julbord, föll jag som en fura för den kungliga modeskaparen Mark Kenly Domino Tans avskalade vackra dukning med White Fluted och Arje Griegst’s Konkylie (The Conch series) båda för Royal Copenhagen och glasserien med samma namn från Holmegaards glas.
Kort om misteln
Misteln och dess magiska kraft. När moderträdet tappat sina löv på hösten behåller misteln sina genom hela vintern. Misteln, med det latinska namnet Viscum Album, är en snyltare, en parasit, som växer i lövträd i södra Sverige. Misteln sägs ha en blodtryckssänkande effekt och förmåga att skydda mot vissa sjukdomar. Men prova inte. Den är också mycket giftig.
Kelterna ansåg att misteln var helig och skördade den efter en komplicerad ritual för att den inte skulle förlora sin kraft. Och i den nordiska mytologin var det en pil av mistel som dödade Balder.
I äldre tider hängde man upp mistel i huset för att skydda huset och de som bodde där mot allt ont och så använde man de klibbiga bären för att göra ett lim som användes för att fånga fåglar. Seden att kyssas under misteln är en anglosaxisk tradition.
Foto: Royal Copenhagen
Linje