Dammens sköna nymf
Det är fest när fagra fröken näckros visar sig i dammen. Det är en förtrollande växt. Och jag förstår varför den grekiska mytologin säger att näckrosen uppstod när en nymf dog av svartsjuka. Ordet lever kvar i dess latinska namn, Nymphaea.
Näckrosen har en personlighet. Den kräver sol och värme för att öppna sig. Och varje blomma lever en vecka innan den stänger sina kronblad för sista gången och bokstavligen dränker sig.
Hon stänger sig också varje kväll. Molniga och regniga somrar öppnar hon sig bara halvt och man får aldrig se henne i full prakt.
När vi är på landet skyndar jag mig alltid ut på morgonen för att inspektera dammen. "Nu är det en ny blomma" "titta, nu har vi fem knoppar på gång". Och Herr J är likadan. Det är förövrigt Herr Js förtjänst att vi har en damm här. För honom är det ett måste. Och det har det blivit för mig också.
Tre näckrosarter
I Sverige finns det tre olika arter näckrosor: Gul näckros (Nuphar Luteum), Dvärgnäckros (Nuphar Pumila) och Vit näckros (Nymphaea Alba).
Den röda näckrosen
Den röda näckrosen upptäcktes år 1856 av Bernhard Agaton Kjellmark, som var kunnig i botanik. Han spred sin upptäckt i vetenskapliga kretsar, vilket ledde till en ganska hänsynslös plundring. 1905 blev den röda näckrosen fridlyst. Det finns röda näckrosor i flera andra sjöar runt Tiveden. Några av dessa är ett resultat av utplantering under 1800-talet.
Näckrosorna finns att beskåda i Fagertärn Naturreservat
Foto: Stiligahem
Näckrosens stadier
Den som har en näckrosdamm kommer aldrig att se blommorna vissna. På den här bilden kan du se näckrosens alla stadier. Som knopp, blommande och en som stänger sina blad och sedan dränker sig. Jag kan inte finna något annat mindre makabert ord för denna företeelse.
Linje