Stockholms stadsmuseum

Stadsmuseet, så mycket bättre

Jag hade förmånen att få se Stockholms stadsmuseum tidigare i veckan, före det öppnade i helgen. Vilket privilegium. Hit kommer jag att gå många gånger. Själv och tillsammans med min son. 

Stockholms stadsmuseum berättar Stockholms historia från 1520-talet fram till idag. Det är därför lite extra speciellt att huset i sig är från 1600-talet, 1680 närmare bestämt. Södra stadshuset är Stockholms äldsta bevarade offentliga hus och är ritat av Tessin, både den yngre och den äldre.  
 
 
Jag har alltid gillat Stadsmuseet, eftersom jag är en riktig historienörd. Inte en sån som kan rabbla kungalängder och årtal. En sån är däremot herr J. Mitt nörderi är snarare kopplat till berättelser om mänskligheten, och hur människan fungerar. Vid det här laget vet ni, kära bloggvänner, att jag gillar museer som väcker tankar och föder intressen. I mina bästa bloggstunder hoppas jag också att bidra i den genren. Min poäng är att vi behöver kunna vår historia för att kunna läsa av vår samtid. Detta är så starkt i mig. Och i herr J också. Han är förövrigt en fantastiskt kunnig historieberättare och väldigt allmänbildad. Har nya Stadsmuseet lyckats? Ja, på så väldigt många sätt. 
 

Varje rum representerar en viss period

Det mest slående är att rummen öppnats upp och färgsatts som en nutida människa ser på 1600-talet. Varje rum har fått representera en viss period och har gestaltats utifrån ett tema eller ämne och med en person i centrum. Och det finns massor med prova på aktiviteter i rummen. Tanken är att museet ska bejaka samtal mellan vuxna och barn. Och det gör det. Det lekfulla berättande synsättet genomsyrar hela byggnaden. Autentiska föremål, modeller, interaktiva moment och personliga berättelser möts om vartannat. Jag hade kunnat stanna här flera timmar. 
 
En annan sak som genomsyrar är att allt är fysiskt tillgängligt. Museet har jobbat hårt med att få till det. Och det är inte lätt i ett hus som är så gammalt. Dessutom är skyltarna utformade för synsvaga och under invigningen teckentolkades alla tal. Bra där! 
 
Foto: Stiligahem
Stockholms stadsmuseum
Stockholms stadsmuseum

En blandning av autentiska föremål och modeller som gör det lätt att intressera sig för berättelsen om Stockholms historia. Bildspel, texter och ting med glimten i ögat gör det tillgängligt för alla.

Stockholms stadsmuseum
Stockholms stadsmuseum
Stockholms stadsmuseum
Stockholms stadsmuseum
Modell över slottet Makalös

Fantastiska modeller av byggnader, exempelvis palatset Makalös som låg bredvid Grand Hotel mot Kungsträdgården

Stockholms stadsmuseum

Parkleken firar 80 år av möjligheter att beträda gräsmattor. Detta tar man för givet som svensk, men det är verkligen ingen självklarhet.

Fritiof Englund

Av alla rum var nog ändå det här det mest speciella. Min egen pappas farbrors dagböcker har lästs in och fick representera början av 1900-talet. Det känns ändå himla speciellt. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7934
Antikt och auktion
8 december, 2024

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024 Jag blir lika uppspelt som ett barn som bläddrar i leksakskat...
IMG_7917
1500-1799
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
26 november, 2024

Gunnebo slott

Stiliga hem
Gunnebo slott Något jag sett fram emot under många år är att besöka Gunnebo slott utanför Göteborg. D...