IMG_7300

Priors hus på Ærø

Det är ganska speciellt att få bo i en turistattraktion som få har tillgång till. Varje kväll under vår vistelse stannade stadsvandringsguiderna utanför vårt hus och pratade om huset och dörren som senast målades med oxblod för över 300 år sedan.
 

Priors hus är byn Ærøskøbings näst äldsta hus. Det byggdes på 1690-talet. Det äldsta huset ligger ett hus bort och är också ett gavelhus, men inte lika välbevarat. Namnet Priors hus är däremot inte så gammalt. Det tillkom när arkitekten Alexis J Prior köpte huset år 1917 och gjorde en försiktig restaurering av huset.

Det som gör Priors hus så unikt är att så mycket av husets ursprungliga inventarier och utseende är bevarat, trots att allt var i mycket dåligt skick när Prior köpte det.

Gatuplanet består av två vardagsrum med små sovalkover samt ett lantkök. I den förlängning som tillkom på 1700-talet finns ett stort sovrum och badrum. I huset finns flera holländska kakelplattor, de blå är från 1600-talet och de brunröda från 1700-talet. Kaklet vittnar om de täta förbindelserna mellan ön och Holland. På övervåningen finns det ytterligare ett sovrum idag. Prior skänkte huset till Akademisk Arkitektforening under 1970-talet och sedan 2016 äger Real Dania* huset.

Baksidan av huset ser ut som ett vanligt korsvirkeshus. Den högra delen är köksdelen och den vänstra flygeln tillkom under 1700-talet.

 
Foto: Stiligahem
IMG_7317

Priors hus är ett tidstypiskt gavelhus, vars form har präglats av både lokal byggnadstradition och av kontakten med Holland och Nordtyskland. Men så var Ærø också en del av det slesvigska hertigdömet under 400 år.

Anor från medeltiden

Ærøskøbing grundlades redan på 1200-talet av markgrevar från Brandenburg. Därför har byn också en tydlig stadsplan som går nord-syd och öst-väst enligt tysk tradition. Fördelen med den öst-västliga riktningen är att husen skyddar varandra mot den starka västanvinden. Mellan 1330-1410 ägdes Ærø av grevar från Holstein, därefter blev det danskt under några år tills ön blev en del av Slesvig år 1439.

Priors hus byggdes av byns borgmästare Joseph Ibsen. När huset tillkom hade Ærø upplevt ett oroligt århundrade, med det 30-åriga kriget bland annnat. 1626 plundrade Christian IV:s trupper området, 1629 förstörde en brand 40 byggnader i byn och 1658 intog svenskarna ön under två år. Under slutet av århundradet vände det och i samband med det byggde Joseph Ibsen sitt hus. Husen i byn har ingen förgård, men däremot en förhållandevis stor bakgård.

Handelsflotta i Slesvig

Byn har levt av både sjöfart, lantbruk och handeln med hansastäderna. Byns skeppare var också köpman. Vändningen kom när man byggde en hamnanläggning under mitten av 1600-talet. Under 1700-talet fram tills dess att området åter blev danskt, under 1800-talet, höll en omfattande del av den slesvigska handelsflottan till i Ærøskøbing. År 1780 fanns det 54 hemmahörande större skepp i byn. År 1850 var det 97 skepp.

År 1864, vid slaget vid Dybbøl, förlorade staden sin anknytning till hertigdömena och kunde inte bedriva handel på samma sätt. Sjöfarten stagnerade och familjerna behövde hitta flera intäktskällor. Ærøskøbing blev något av en konstnärskoloni under 1800-talet, då det blev populärt att måla i naturen. Tänk Skagenmålarna. Med konstnärerna kom även turisterna. Och sedan dess har turistnäringen varit viktig för ön.

IMG_7297
IMG_7318
IMG_7319
IMG_7316
IMG_7294
IMG_7310
IMG_7309
IMG_7311
IMG_7308

Kök, matrum och sovrum

Man kommer direkt in i köket och matrummet från baksidan. Här är köket modernt, men den gamla vedspisen finns kvar från det att huset byggdes. Här satt vi flera av kvällarna och njöt av kvällsljuset.

Från köket når man det stora dubbelrummet med ett modernt badrum vid sidan. På ett typiskt danskt vis kombinerar man moderna inslag med det äldre. På den sista bilden ser du ytterdörren mot gatan som har funnits där sedan huset byggdes.

IMG_7295

Den första kvällen skalade vi två kilo alldeles pinfärska fjordräkor. De är mycket mindre än de svenska räkorna och saltas inte lika mycket. Istället äter man med citron, svartpeppar och majonnäs. Hur gott som helst.

IMG_7314

Det stora rummet mot gatan, med holländskt kakel bakom kaminen var mitt favoritrum. Färgskalan påminner lite om vardagsrummet vi hade i Hornbæk, fastän det var mycket yngre. Jag tyckte mycket om att sitta här. Den lilla sängalkoven hade också en vägg med kakel, föreställande ett pampigt skepp.

IMG_7315
IMG_7313
IMG_7304
IMG_7298
IMG_7289
IMG_7302
IMG_7293
IMG_7290
IMG_7307
IMG_7292
IMG_7296
IMG_7306
IMG_7291
IMG_7303
IMG_7305

Det andra rummet mot gatan, vardagsrummet, har också en liten sovalkov med dörrar. Så charmigt.

I fönstret här precis som i många andra fönster ser du Staffordshirehundarna i porslin. Traditionen bjuder att när hundarna placeras så att de tittar på varandra, då är sjömansmaken hemma. När de tittar bort från varandra är maken bortrest och det är fritt fram att besöka frun i huset. Vill du fördjupa dig i historien om porslinshundarna så kan jag rekommendera ett inlägg av Barnebys.se 

Historien om hundarna som gav synden ett förklätt ansikte, barnebys.se

Real Dania, bostadslån som också blir byggnadsbevarande

Real Dania är en slags motsvarighet till Storbritanniens National Trust, det vill säga en verksamhet som tar hand om och rustar upp byggnader, fast historien bakom tillkomsten är annorlunda. National trust var ett privat initiativ, medan Real Dania är ett kommersiellt. När man köper hus i Danmark vänder man sig till ett ”realkreditsinstitut” för att få lån och det är alltså dem man lånar av, inte banken. Det är alltså ett sådant institut som står bakom Real Dania. Real Dania äger inte bara äldre hus utan andra intressanta byggnader, exempelvis Arne Jacobsens hem i Charlottenlund.

Gator i Ärösköbing

Det är fyra huvudgator i centrala Ærøskøbing; Vestergade, Østergade, Nørregade och Søndergade, alltså Väster-, öster-, norr- och södergatan. Priors hus ligger på Søndergade. På vykortet ser du också det äldsta huset i byn, det röda gavelhuset Kocks hus som är byggt 1645.

IMG_7271
2024-06-02

Ærø en vacker ö i Fyns södra öhav

Ærø en vacker ö i Fyns södra öhav Det känns som en evighet sedan jag lämnade ett Stockholm i lätt snö för att resa till Ærø i öriket söder om Fyn. Det var bara för två helger sedan. Min danska gudmor hade bjudit mig och min syster till en långweekend p...

Läs mitt tidigare inlägg om sevärdheter på Ærø

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7547
Hos oss i stan
17 augusti, 2024

Dörrarna och tankarna om kulör

Stiliga hem
Dörrarna och tankarna om kulör Jag har funderat en evighet på färgsättning i stan. Jag har tillfrågat...
IMG_7530
Hos oss på landet
12 augusti, 2024

Den fulaste delen av huset och början på något nytt

Stiliga hem
Den fulaste delen av huset och början på något nytt Att ha hus är att ha tusen projekt. En dag tar ma...