Den stilhistoriska serien”Det finns inget nytt under solen”, står det i bibelns predikarens bok. Och det ligger mycket vishet i de orden. För att tolka sin samtid och framtid, behöver man förstå sin historia.” Ann-Charlotte, Stiligahem.se I den stilhi...
Drömmer du om Gustav III:s paviljong? Då ska du besöka Forsmarks kyrka
Många anhängare av den gustavianska stilepoken har Gustav III:s paviljong som riktmärke, men för hur många står Forsmarks kyrka på samma lista? Det borde det. Båda två är fina exempel på den nyklassicistiska stil som vi kallar gustaviansk. Jag och herr J hade förmånen att se båda platserna inom loppet av drygt en vecka och då framstår likheterna kanske med ännu större tydlighet.
Kyrkan och paviljongen har båda Olof Tempelman som arkitekt och Louis Masreliez som inredningsdesigner. Gustav III:s paviljong formgavs 1787 och Gustav III ”flyttade in” lagom till julfirandet år 1790. Här bodde han i princip permanent fram till den 16 mars 1792 då han blev skjuten på Operan.
Byggandet av Forsmarks kyrka påbörjades några år senare, år 1794. Den första stenen till bygget lades av Gustav III:s son Gustav IV Adolf och den invigdes år 1800 av ärkebiskopen. Bara det bästa kunde vara bra nog när Samuel af Ugglas, ägaren till Forsmarks bruk byggde kyrkan.
Översiktsbild och en detaljbild från Gustav III:s paviljong.
Motsvarande från Forsmarks kyrka. Hur noga jag än tittar har jag svårt att förstå att det är målat, alltså Trompe l’oeil och inte kassetter. Det kan bara åstadkommas av en mycket skicklig målare, i detta fall en hovmålare.
Det finns återkommande formelement på båda platserna, exempelvis valvformationen. Kännetecknande för Den gustavianska stilen är också sträng symmetri. Den övre bilden är från Gustav III:s paviljong och de två nedre från Forsmarks kyrka.
Forsmarks kyrka
Här ser vi exteriören på Forsmarks kyrka. Den ligger vid ena änden av brukssamhället. Vid andra änden av allén ligger Forsmarks herrgård. Och mellan de två finns arbetarbostäderna, skolbyggnader, värdshuset och dammen.
Gustav III:s paviljong
Paviljongen ligger underskönt i Hagaparken. När man står utanför uppfattar man byggnaden som ganska liten, men i själva verket rymmer den flertalet salonger på nedre plan och flera våningar.
Spegelsalen med sina vackra Hagakronor och utblick mot grönska och vatten.
Gustav III:s paviljong är mer än bara spegelsalen. Det finns ett flertal salonger, sovrum och ett bibliotek som nog är det vackraste jag vet. Här är ett urval av de foton jag tog.
Tidigare om gustavianskt och Hagaparken på Stiligahem
- Gustavianska perioden
- Hagakronan och andra kristallkronor
- Louis Masreliez
- Gustav III:s paviljong
- Drottningholms slottsteater och Gustav III
- Den turkiska kiosken och den Kinesiska pagoden i Hagaparken
Linje