Det bästa från 1960-talet i Wenner-Gren Center
Dam och herrtoaletten är markerad med en höna respektive en tupp och utsikten från 25:e våningen är lika fascinerande idag som då huset invigdes 1962. Då var det Europas högsta byggnad med en stålstomme. I Wenner-Gren Center finns en konferensanläggning och festvåning som kombinerar det bästa från nutid med 1960-tal. En fascinerande miljö. För några veckor sedan fick jag möjlighet att besöka den.
Det är Sabis som driver Wenner-Gren Centers konferensanläggning
De flesta Stockholmare känner till Wenner-Gren Center, men kanske inte bakgrunden. OAxel Wenner-Gren var entreprenören som hade hela världen som arbetsplats. 1955 donerar han pengar för att Sverige skulle kunna bygga ett internationellt center för gästande vetenskapsmän. Staten skänkte tomten.
Anläggningen består av tre huskroppar; Höghuskroppen i form av en pylon, konferenslokalen en tetragon och slutligen den solursformade heliconen som rymmer gästforskarnas bostäder. År 1957 vann Alf Byrén och Sune Lindström arkitekturtävlingen om Wenner-Gren Center. Sunes fru, den danska arkitekten Malene Bjørn stod för inredningen.
Höghuset var mycket modern för sin tid, där trapphuset markeras genom ett högt vertikalt fönsterband och med en fasad klädd i plåt och färgat fasadglas. För att förstärka husets höjd gjorde man huset avsmalnande. Huset uppfördes mellan åren 1959 och 1961.
Foto: Stiligahem
Förklaringen till varför baren på Wenner-Gren Center har några danska klassiker heter arkitekt Malene Bjørn, som var gift med Sune Lindström. Det är hon som gjorde den ursprungliga inredningen här. Baren på 25 våningen är i princip intakt från byggåret.
Här ser man Arne Jacobsens Svanenstolar i svart skinn och soffan som ser ut som en Futura-soffa från svenska Tibro, eller möjligen NK-inredning. Det är väldigt elegant med den hela ryggen.
Toalettskyltarna föreställande en höna och en tupp gör det väl lämpligt som ett påskinlägg.
Trappräcket mellan våningsplanen i festvåningen har vackra handblåsta glasbollar. De är sannolikt tillverkade på Kosta eller Orrefors.
Den stora festlokalen har en fantastisk utsikt över staden. Det är roligt att de gamla takspotarna finns kvar och väggutsmyckningen. Det ser ut som typisk Olle Baertling, men kan också vara Alf Byrén som var en av arkitekterna.
Ett av konferensrummen där man kan sitta upp till 14 personer är modernt inrett
Kort om Axel Wenner-Gren
Axel Wenner-Gren, född Wennergren (1881-1961) inledde efter högre studier sin karriär internationellt. Han reste runt i Europa som säljare för Alfa-Lavals separatorer när han en dag fick se den amerikanska innovationen dammsugare i ett fönster i Wien. Den första dammsugaren var stor och klumpig, men Wenner-Gren såg möjligheter och inledde samarbete med det amerikanska företaget.
Genom försäljningsbolaget Elektron bildade han år 1919 företaget Elektrolux, efter att Wenner-Gren också köpt belysningsföretaget Lux. Den första svenska dammsugaren, Lux1, tillverkades i fabriken på Lilla Essingen. Wenner-Gren köper Baltzar von Platens patent och från 1925 producerar och säljer Elektrolux även kylskåp. Han köper Häringe slott av tändsticksmiljonären Torsten Krüger lite spontant och lär ha sagt ”Häringe is yours” till sin fru Marguerite och lämnat över nycklarna. Han donerade pengar för att bygga Wenner-Gren Center, men fick aldrig se det klart.
Här byggs Wenner-Gren Center. Året är 1960 och fotografen är Sune Sundahl. Foto: Arkdes/Digitaltmuseum
Linje