Vive la difference
Länge leve mångfalden, också i inredningen. Här är det nytt, retro och antikt i en härlig blandning. Och så otippat en ikonsamling. Jag är själv lite mer stram i kombinationerna, men ändå bultar mitt hjärta. Huset är dessutom från 1910 och arkitekten är Engelbrektskyrkans Lars Israel Wahlman.
Huset genomsyras bland annat av en stor samling ikoner. Ni vet färgstarka guldiga bilder på jungfru Maria och olika helgon med gloria och allt. Ganska långt från såpad ask och pastelliga kulörer som är på modet 2017.
Här råder den egna, men klassiska stilen. Påverkad men inte störd av trender. Och jag gillar att ägarens kärlek till ikonmåleri får ta plats och forma hemmet, fastän hen bor i ett av världens mest sekulariserade städer. Att tro är otrendigt. Det ger mig mod.
Det här hemmet ger mig inspiration till att utforska min egen röda tråd och att gripa tag i egna drömmar, som den om en samling Wilhelm Kåge eller En vitrin fylld av kinesiskt Famille roseporslin. Hoppas du också får inspiration.
Foto: Johan Banérs väg, Stocksund
En maffig Empire / Biedermeijerbyrå här är både snyggt och rätt tillsammans med de nationalromantiska proportionerna. De är också otroligt prisvärda.
Trots att det är en hel del kända föremål från Svenskt Tenn här, som ljusstaken tre kulor, Per Öbergs bord och Hortuskrukan så funkar inredningen. Jag tror att det finns så mycket i helhetsuttrycket som inte är så förutsägbart.
Walles & Walles-soffor, Serge Mouille-lampan i taket, antika mattor, bergère - allt hänger ihop
Det är de unika och antika föremålen som gör inredningen intressant. Bestlitelampor, ekollonvaser och en skål Muselmalet gör sig fint tillsammans med de antika ljusstakarna i marmor och brons.
Linje