IMG_7391

Verklighetens Gilded Age

Du kanske också sett kostymserien Gilded Age om de förmögna och de nyrika familjerna i New York under decennierna runt förra sekelskiftet och fascinerats av miljöerna som är lite extra allt. Då måste du se det här.

”This Beaux arts masterpiece is a glistening survivor as one of the few remaining and most architecturally intact of its Gilded Age splendor on the Upper East Side”, skriver mäklaren i annonsen
 
Huset, ett åtta våningar högt townhouse på drygt 1 600 kvadratmeter, byggdes 1901 av arkitekt John H. Duncan mest känd för att ha formgivit den amerikanske presidenten Ulysses S. Grants gravmonument. Det är ett av de få kvarvarande husen från denna period. De flesta revs på 1920-talet.
 
Huset ligger mellan Fifth- och Madison Avenue och ett stenkast från Central park. Det har inte mindre än sju sovrum och 14 eldstäder. Huset har bland annat ägts av modedesignern Oleg Cassini som bland annat arbetade för Jackie Kennedy.
 
Jag har rätt blandade känslor kring kostymserien Gilded Age. Jag älskar generellt sett kostymdramer med vackra kläder och miljöer, men Gilded Age faller sig lite platt. Jag blir aldrig riktigt engagerad av någon av personerna, även om mamman Bertha, i den nyrika familjen Russell är den mest intressanta. Och Agnes van Rhijns som spelas briljant av Christine Baranski. Jag tror att det är för att man vill berätta lite för många historier på samma gång. Sidostoryn om den svarta Peggy Scott och hennes familj och liv skulle man helt kapat bort och gjort en egen serie om. Viktig story förstås, men kopplingen och vänskapen mellan henne och Marian är tunn. Och Marian är mest en vän intetsägande sidofigur fastän jag antar att det är henne allt handlar om. 
 
När jag ser de här rummen ser jag min egen Gilded Age-serie framför mig, den äkta varan med familjerna the Astors och the Vanderbilts. 
 
Foto: Sothebys International Realty
IMG_7381

Exteriören med sin sandstensfärgade fasad skulle kunna vara Paris i slutet av 1800-talet. Fastän huset är byggt 1901 ser det interiörmässigt mer ut som Europeisk 1880-tal med all sin stuckatur. Det är intressant, men inte oväntat, att trender flyttade sig lite mer långsamt över Atlanten då jämfört med nu. Jag tror också att den här ”europeiska” stilen föll amerikanerna på läppen. Det såg flådigt ut och var också det. Jag vet att jag tyckte att interiörerna i kostymserien Gilded Age var lite för mycket, men faktum är att de överensstämmer ganska bra med den äkta varan här.

IMG_7383
IMG_7385
IMG_7384
IMG_7386
IMG_7387

Överdimensionerade halvrunda fönster, med tunna tunna profiler. Ett imponerande hantverk ändå. Man ser tydligt inspirationen från Frankrike och ändå känns det med europeiska ögon inte äkta ut. Det här är den amerikanska tolkningen, som är precis så som miljöerna är i tv-serien. Intressant tycker jag.

IMG_7388
IMG_7389
IMG_7390
IMG_7392

Jag tycker alltid att det är intressant att se rum i fil. Hur man tänkt kring färgsättning och möblering för att få till den rätta känslan.

IMG_7393

Ett rum i rokokostil och med uppstoppade svanar på bordet? Tja varför inte. Ett sånt här rum i 1700-tals stil hade man aldrig gjort nytt under 1900-talet i Europa, men i det här huset passar det.

IMG_7394

Den här bilden åker ner i min egen inspirationsbank. Älskar smaragdgröna väggar. Fast nog skulle jag aldrig välja att göra en vägg i mörkgrön murgrönestuckatur. 

IMG_7396

Trappan som löper genom husets våningar är verkligen imponerande.

IMG_7382
IMG_7395

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7934
Antikt och auktion
8 december, 2024

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024 Jag blir lika uppspelt som ett barn som bläddrar i leksakskat...
IMG_7917
1500-1799
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
26 november, 2024

Gunnebo slott

Stiliga hem
Gunnebo slott Något jag sett fram emot under många år är att besöka Gunnebo slott utanför Göteborg. D...