1700-talsgård i Solna
Det går tydligt att se att hemmet bebos av någon som gillar antikviteter. Och det gör det. Det är nämligen Uppsala auktions vd och hans fru säljchefen som säljer detta för att flytta till något större. De är inte bara ett par med öga för det antika, utan de har också en estetisk förmåga att få ihop allt till en tydlig enhet. Fantastiskt fint.
Här har man genomgående målat med stor kunskap om det historiska. Alla snickerier är målade med linoljefärger och det finns tidstrogna detaljer att studera och lägga på minnet. Stänkmålningen i hallen, färgsättningen och de många enormt vackra kakelugnarna är bara några exempel. Och så är det alltid inspirerande att se hem med antika föremål. Trädgården är en dröm och det är huset också. Och det ligger inte längre bort än Solna. Grattis till köparen. Och säljaren.
Huset har också en spännande historia kan man läsa. Falkenerarbostället i Solna uppfördes år 1726 som tjänstebostad till falkenerarmästaren Christian Freundt. Falkenering, eller falkjakt, var en exklusiv form av jakt främst avsedd för kungar och dess hov. Det var Kung Fredrik I (1676-1751) som var intresserad av jakt med falk, falkenering, och utsåg den första falkenerarmästaren som löd under Karlbergs slott och fick bo i huset. Under närmare 150 år var det de kungliga falkenerarmästarnas tjänstebostad.
Trädgården
Jag letar ständigt inspiration till hur man skapar rum i trädgården och vilka material man valt. Här tycker jag att man har skapat en fin trädgård som är i samklang med husets historia och samtidigt passande för en nutida familj.
Linje