BC0DA5BA-C383-4F1C-BB13-9F6A093A62B0

1520-1650: Renässansperioden

När den romersk-katolska kyrkan förlorade sitt grepp om samhället skedde en pånyttfödelse, en renässans, där människan, den enskilda individen ställdes i centrum. Tidigare, under medeltiden och tidigare, hade kyrkan varit hantverkarnas och konstnärernas uppdragsgivare, men nu var det istället hovet. Att tänka i helheter för att skapa balans och harmoni i rum och en konstnärlig frihet präglar perioden. 

I Europa sprids stilens inrednings- och konstideal under 1400-talet med hjälp av dåtidens moderna teknik. Tryckerikonsten gjorde det lätt att sprida kopparstick. Ja ända till Norden kom stilen genom invandrande hantverkare från Holland och Tyskland i början av 1500-talet. Någon svensk variant utvecklades inte.

Renässans i Sverige

Vad hade man då för möbler i Sverige? Från början satt man mest i fönstersmygar och på väggfasta bänkar eller kistor. Den vanligaste typen av möbler var också förvaringsmöbler. I fina familjer var möblerna ofta rikt utsmyckade med intarsia eller utskärningar. Förutom kistorna så introduceras skåpet under renässansen, efter tyskt stilideal.
Senrenässansens praktmöbel var Kabinettskåpet, som innehöll lådor och fack för skrivdon, smycken, mynt och medaljer. Ett kabinettskåp var också skråsnickarnas mästarprov och visade prov på hantverkarens skicklighet.
 

Mer renässans

Den som är nyfiken på mer renässans kan klicka in på minpå pinterest. Där har jag samlat fler bilder än vad som får plats i inlägget.
  • Och är du nyfiken på att besöka svenska renässansmiljöer kan antingen besöka Gripsholms slott eller Kalmar Slotti Sverige.
  • Ett besök på Rijksmuseum i Amsterdam ger en rejäl inblick i all fantastisk konst från guldåldern och andra perioder också.
  • Se fler bilder från renässansperioden via Stiligahem på pinterest
 
Foto: Bild 1, bild 2, bild 3, bild 4, bild 5, Gripsholms Slott/Kungahuset
51BB2EF2-6F3B-465A-87E3-9BB60475E5F9
639FBBFB-0999-48A3-8088-6D7F241FD76C

Föremålet

En bit in på 1600-talet introducerades en hög, rak och enkel stol, försedd med en sittdyna för bekvämlighet.  Stolen var en riktig lyxmöbel, och blev faktiskt först vanlig under barocken. Foto: Bukowskis

887D8EBF-E277-4721-8B6F-6D2B216737CE

Stilikon renässans: Johannes Vermeer

När jag tänker på en stilikon under renässansen flyttar mina tankar mig till Nederländerna och guldåldern. Under renässansen blev det populärt att måla realistiskt. Och skickligast på ljus och mörker i målningarna var de holländska och flamlänska mästarna. Fast den här perioden har förstås många fantastiska konstnärer. Det är lite av en favoritperiod. Vad sägs om da Vinci, Michelangelo, Rafael, Titian, Cranagh, Dürer och många fler. Renässansen var allt annat än dyster. 
 
Tillbaka till Nederländerna och stilikonen. Rembrandt kanske är den mest uppenbara, eller Bruegel eller van Eyck. Nej, för mig finns bara en självklar stilikon: Johannes Vermeer, mest känd för målningen Flickan med pärlörhänget. Förutom den målade han renässansmiljöer och barockmiljöer med för den delen. 
55B01852-8659-4238-B7AA-5AB9C5B146FE
Bord, påsk, Swedish grace

Den stilhistoriska serien

Läs fler inlägg i den stilhistoriska serien

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...