D88A95DC-2C81-46FE-9E87-C06B5110FBBE

Då och nu: Symbolens betydelse från tiger till lejon

Den senaste veckan har Stockholm fått en ny symbol - Stockholmslejonet! I tusentals bilder på nätet har Drottninggatans betonglejoninnor fått representera alla känslor. Vi har mött den blomsterdraperades blick och vågat se både sorg och rädsla men också hjälpsamhet, öppenhet och mod. En midsommarjungfru och en sarkofag på en och samma gång. Ett trafikhinder som är något mer. En symbol för det öppna samhället.

"Betong är en fantastisk formbar massa med stor hållfasthet och tyngd. Den åldras också på ett intressant sätt, under inverkan av vädrets makter. Även människors nötande närhet kan vara positiv, vilken man kan se på de lejon som ligger på Drottninggatan i Stockholm och som blivit blanka som polerade stenar i vissa lägen.", säger Anders Årfelt, skulptören bakom Drottninggatans Stockholmslejon i betong.

Drottninggatans betonglejon

1995 skapade Anders Årfelt Drottninggatans betonglejon som sedan ett år tillbaka säljs som miniatyr av Designtorget. Stockholm var inte först. Två år dessförinnan hade Årfelt i samarbete med Gotlands kommun och Skanska tagit fram trafikhinder i form av en bagge och en tacka. Jag har inte tänkt på de där lejonen alls, tills idag då jag plötsligt såg miniatyren. Jag kände att jag också ville äga ett sånt lejon, som en amulett här hemma. En symbol för öppenhet och frihet och Stockholm. Jag är nog inte ensam om det.

Betonglejonet sällar sig till en rad av symboler för Stockholm: Globen, Stadshuset, det nu försvunna Slussen och det svartvita trekantade mönstret på Sergels torg. Det är former som är unika i sitt slag. De har alla en tydlig och egen design. Igenkänningsbar. Men också något mer. De identifierar och definierar platsen och inrymmer något vi kollektivt är stolta över. 

Vi byter den vaksamma tigern mot det öppna lejonet

Vi svenskar har en fäbless för exotiska kattdjur. Hösten 1941 lanserades ett annat kattdjur som symbol för Sverige; En svensk tiger. Bilden av den blågul-randiga tigern ritad av Bertil Almqvist blev en symbol för Statens informationsstyrelses (SIS) "Vaksamhetskampanj". Sverige var vid den tiden omgiven av krigförande och ockuperade länder och syftet med kampanjen var att mana allmänheten till tystnad om sådant som kunde skada neutraliteten. Den bilden har präglat vårt lands hållning sedan dess. Tills nu. I alla fall för mig. Den nya symbolen för Sverige, öppnar munnen och ryter ifrån. Stockholmslejonet är den nya symbolen, i allafall för min stad. Den är dessutom en nygammal symbol.
 

Lejonet är ännu äldre

Lejonet har i alla tider symboliserat mod, styrka och ädelmod. Det finns lejon i svenska riksvapnetsedan 1478, som i sin tur har sitt ursprung i Folkungaättens vapensköld. Lejonen har varit en del av kungavapnet från det att Birger Jarls son Magnus Ladulås blev Sveriges första kung år 1275. Det kan tyckas lite märkligt med ett kattdjur från varmare länder som symbol vid den tiden. Inte minst eftersom det knappast var någon levande här i den kalla Norden sett ett riktigt lejon. Lejonet är likväl symbolen för Sverige och också Kungliga huvudstaden. Det är sen gammalt. Och nu känns det aktuellt igen. 
C2332468-582A-45EA-85CD-58327F77D596

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...