Linje

Chintz

Nu och då: Blommiga chintz-tyger

Jag började att tänka på bomullsmaterialet chintz. Kommer ni ihåg 1980-talets vurm för Laura Ashley-blommiga tyger i denna bomull med glansfaktor? Jag blev lite sugen på att återuppta kontakten igen. Jag längtar efter en renare färgskala och lite glans. Och kanske är det ett tecken på att det ligger i tiden, fast i uppdaterad form. Det har blivit dags för nu och då.

Översta bilden föreställer vardagsrummet på Tyringham Hall med soffor av chintz. Foto James McDonald. 

På 80-talet skulle chintzen gärna kombineras med spets och rynkas, draperas och behängas med stora rosetter. Det hela blev en maximal effekt. Klarare färger och småblommigt på det det glansiga materialet i kombination med vitt och en i övrigt minimalistisk inredning känns fräscht. Så vill vi använda chintz nu 2020.

Chintzens historia sträcker sig betydligt längre än till 1980-talet. Materialet fanns i Indien redan på 1600-talet. Själva ordet chint är hindi och betyder ungefär brokig. Här kommer en historisk återblick.

Bilden föreställer en klänning i chintz, producerad i sydöstra Indien vid Coromandelkusten. Foto: V&A museum

1600-1799

Indiska chintz-tyger kommer till Europa via handlare från Nederländerna och Portugal redan på 1600-talet. Tyget var ofta småblommigt på ljus botten och med traditionella indiska mönster.

Så kommer rokokoperioden på mitten av 1700-talet. Den lite lyxiga känslan ligger helt rätt i 1700-talets vurm för flärd. Chintz blev en storartad succé. Så framgångsrikt att man i Frankrike och England stoppar importen under ett tag i hopp om att gynna den inhemska textilindustrin. I Marie-Antoinettes Versailles struntar man i förbudet och använder tyget på såväl kläder som inredning.

Bilden föreställer en klänning i chintz, producerad i sydöstra Indien vid Coromandelkusten. Foto: V&A museum

 

1850-talet 

Den industriella revolutionen möjliggör europeisk produktion av chintz.

syster Lee Radziwill, född Bouvier, i hennes hem i Paris. Inredningen är enligt Habitually chic gjord av Christian Liagre.

1960-70-talet

Jackie Kennedy klär ett av Vita husets sovrum i blommig chintz. I Storbritannien flödar de småblommiga tygerna i varje hem kontinuerligt oavsett trender fram tills idag.

Jag hittade ingen fin bild från chintz-rummet i Vita huset, men däremot hennes syster Lee Radziwill, född Bouvier, i hennes hem i Paris. Inredningen är enligt Habitually chic gjord av Christian Liagre. Foto: Habitually Chic

Lady Diana, chintz, laura ashley

1980-talet

Plötsligt är anglofilt anglofint. Chintz och småblommigt. Prinsessan Diana populariserar Laura Ashley och skapar en masshysteri kring småblommigt. Brittisk småblommigt country house blir det trendigaste som finns, på såväl kläder och i inredningen. Det ska vara blommigt och draperat i fönstren, gärna med stora rosetter. More is more. Jag minns att jag på en tågluff till Skottland köpte en småblommig klänning med stor vit stärkt krage från Laura Ashley. När jag ser bilder med klänningen på undrar jag hur jag kunde eftertrakta detta plagg, men då var det fashion. Chintz syns som sagt överallt.
Tom Cruise dance, Ricky business

Chintz-sofforna i filmen Ricky business

Vem kan glömma chitz-sofforna som flankerar Tom Cruises oförglömliga dans i Risky Business?

Molly Ringvald, Sixten candles, bedroom

Filmen Sixten candles

Och vem av oss som var tonåringar på 1980-talet drömde inte om Molly Ringwalds sovrum i Sixteen candles.

Under mitten av 1990-talet slog pendeln över till en mer modernistisk stil med blonda skandinaviska toner. Den har sedan härskat fram tills cirka 2010.

2010-nu

Sedan dess har det blivit mer och mer accepterat med mönstrat och färg igen. Först Morris-tyger. I år tycks klädbutikerna vara överfyllda av Lilla-huset-på-Prärien romantiken med volumösa ärmar och generös passform. Kanske kommer det att bli lite mer Carl Larsson-inspiration i modet och inredningen. I oroliga tider längtar vi efter nostalgi. Yup.

Chintz

Inredning av Miles Redd. Bordet är klädd i Lee Jofas tyg Althea. Foto: Peter Murdock | House Beautiful

Relaterade nyheter

IMG_7934
Antikt och auktion
8 december, 2024

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2024 Jag blir lika uppspelt som ett barn som bläddrar i leksakskat...
IMG_7917
1500-1799
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
26 november, 2024

Gunnebo slott

Stiliga hem
Gunnebo slott Något jag sett fram emot under många år är att besöka Gunnebo slott utanför Göteborg. D...