Metallskolan: Försilvrat Agent Haché
Antikrundans silver- och smyckesexpert Lars-Yngve Johansson gick ur tiden i somras och hans samling går nu under klubban. Han vurmade extra för 1700-talets Argent haché, det vill säga försilvrade föremål. Han har genom sitt samlande gjort en kulturgärning och jag tänkte passa på att lyfta fram det försilvrade i ljuset.
När tidens tand har gjort att de försilvrade objekten tappat sin silveryta har många av föremålen förpassats till soporna. De har blivit rariteter.
"Lars-Yngves gedigna hantverkskunskap och materialkännedom om metaller låg till grund för hans stora uppskattning av argent haché, något han gärna missionerade om. Denna omfattande samling av olika föremålstyper och tillverkare som Lars-Yngve med tiden byggde upp är en storartad kulturell gärning då offentliga samlingar bara har enstaka föremål" skriver Bukowskis om samlingen.
Argent haché, betyder hackad silver på franska. Det är alltså en brännförsilvring som uppfanns under 1700-talet. Man ruggade upp den polerade mässingsytan och lade på bladsilver på ett upphettat föremålet så att silvret brändes fast. Tidigare hade man använt en smet med amalgam och silver.
Försilvring, nysilver och pläter
Försilvrade föremål är inte samma sak som nysilver. Nysilver är en legering, precis som mässing, alltså där man skapat ett nytt material genom att i det här fallet blanda zink och koppar. Det är mängden zink som gör kopparen vit. Packtong och Alpacca är också silverliknande legeringar.
Packtong, även kallat nickelsilver, är en legering av koppar, nickel och zink som hade till avsikt att efterlikna silver. Metoden var tidigt känd i Kina, därav namnet.
En försilvring är ett överdrag av äkta silver på en annan metall, vanligtvis mässing. Det finns också försilvrat nysilver, där man använt en elektrogalvaniserad metod över en oädel metall. Old Sheffield plate, pläter, är också en försilvring.
Ett par kannelerade kolonnljusstakar
Av mästersmed Isak Gråsten (1770-1821), Wedevågs bruk i försilvrad mässing. Foto: Bukowskis
Ett par gustavianska ljusstakar i mässing
Ursprungligen försilvrade från 1700-talets slut. Foto: Bukowskis
Ett barockfat 1700-tal
Bägare i försilvrad och förgylld mässing
Ett par nattljusstakar från 1700-talet
Paktong, dvs nickelsilver. Foto: Bukowskis
Sengustaviansk tekanna
Ett par jaktbägare och sked i förgylld mässing.
Allt är inte silver som glimmar. Här är bordet dukat med Argent haché från Lars-Yngve Johanssons samling. Foto: Bukowskis
Metallskolan på Stiligahem
I min serie om metaller berättar jag om vad en legering är och hur de olika metallerna har använts.
Mässing och malm
I mitt inlägg om mässing och malm går jag bland annat närmare in på vad en legering är. Både brons, mässing och malm är kopparlegeringar.
Stiligahem om mässing och malm
Brons och bronsering
I mitt inlägg om brons får du bland annat veta om olika sorters brons och deras användningsområden och varför man slutade brännförgylla.
Försilvring och nysilver
I mitt inlägg om Agent Haché, som är det franska namnet för försilvring, får du bland annat veta mer om försilvring, nysilver och pläter.
Linje