Swedenborgs lusthus på Skansen
1740 stod det här lusthuset i naturvetaren, författaren och tänkaren Emanuel Swedenborgs (1688-1772) trädgård på en Malmgård på Hornsgatan i Stockholm. Enligt traditionen spelade just det här lusthuset en central roll i Swedenborgs andliga liv. Här ska många av hans visioner och andliga samtal ägt rum.
Sedan 1896 är huset placerat i en himmelskt betagande miljö, nämligen som fond till Skansens fantastiska rosengård. Det är en av mina absoluta favoritplatser i Stockholm dit jag ofta beger mig i juli när rosorna blommar.
Rosengården av Walter Bauer
Rosengården är formgiven av den historiskt kunnige trädgårdsarkiteten Walter Bauer på 1960-talet. För tio år sedan gjordes en nyanläggning av de sexton kvarteren. Sedan dess är det en fantastisk blomsterprakt här. Tolv av kvarteren är helt kvadratiska och omges av lågt klippta buxbomshäckar. De övriga fyra är rektangulära. På sommaren ställs fyra vita marmoränglar ut i kvarteren. De fyra symboliserar de fyra elementen, luft, eld vatten och jord.
Swedenborgs lusthus
Lusthuset är väldigt sällan öppet, men i huset finns det både möbler och en orgel från Swedenborgs tid, vilket gör besöksmålet på Skansen till lite av en vallfärdsort för Swedenborgianer världen över. Swedenborg såg trädgården bokstavligen som ett paradis, en lustgård där planterandet blev en symbolik för återfödelse. Så det är inte mer än rätt att lusthuset är placerat här.
Foto: Stiligahem
Så här såg Swedenborgs trädgård ut. Lusthuset var ihopbundet med ett bibliotek på den södra sidan, som var som ett slags tempel för Swedenborg. Björn Sahlin har skrivit om Swedenborgs trädgård i kvarteret Mullvaden på söder. För den som är historiskt intresserad av trädgårdar är det mumma att läsa om hur trädgården var planerad. Illustration: ur Björn Sahlins skrift om Swedenborgs trädgård
Gult som sandsten
De gula hus i olika kulörer vi så starkt förknippar med Stockholm är inget annat än en imitation av sandstensfasaderna på kontinenten som blev så populär på 1700-talet. Swedenborgs lusthus är på så sätt också ett bra exempel på färgsättning vid den tiden med den stenimiterade grå färgen och i kombination med bruna detaljer. Det här är ett alldeles bedårande symmetriskt lusthus.
Linje