3B791809-0A8A-4576-BBD7-11E1F532F81A

Dagmar och den danska kopplingen till Fabergé

Kanske var det just den danska kopplingen som gjorde att Tsar Alexander III av Ryssland valde just Peter Carl Fabergés juvelerarfirma för att skapa vackra juvelprydda ägg till sin fru Tsarinnan Maria Fjodorovna till påsk.

Maria Fjodorovna föddes in i den danska kungafamiljen som prinsessan Dagmar och när man läser om hennes liv kan man inte annat än konstatera att det är en prinsesshistoria utan motstycke, där verkligheten överträffar dikten. Och Peter Carl Fabergés danska koppling är att hans mamma var danska.

Historien om hur det första ägget blev till är så romantisk att man nästan svimmar. Sammanlagt blev det cirka 50 ägg. Tsar Alexander den III ville uppmärksamma hustrun på deras 20 åriga förlovningsdag år 1885 med en extraordinär gåva. Som barn hade hon nämligen fascinerats av ett ägg som kallades för "hönseägget" och innehöll en ring. 

Kröningsägget på bilden överst skapades 1897. Foto: Lonely Planet

5015228A-C3A2-4D1A-BC50-80A3C9F6F2E6

Det första Fabergéägget

Inspirationen kom från barndomens ägg med sin vita emaljerade skal och förgyllda insida. När man öppnade ägget hittade man ett "kinderägg" i guld. Ägget innehöll i sin tur en flerfärgad guldhöna som också kunde öppnas. Inuti hönan låg en diamantprydd replika av den kejserliga kronan som i sin tur innehöll ett droppformat rubinhänge.  Maria blev förstås överförtjust och traditionen med Fabergés ägg höll i sig till den ryska revolutionen 1917.
 
Sammanlagt tillverkades 50 ägg till den kejserliga familjen, varav 42 finns kvar. Nio av dem, bland annat den första, ägs av den ryske oljemagnaten Viktor Vekselberg. Flera av dem finns i Fabergémuseet i Sankt Petersburg.
4271D7E3-97F1-4E00-916B-E3B016412B03

Varför ger man ägg under påsken?

Ägg symboliserar både återfödelse och fruktbarhet. Förr höll  hönan uppehåll i äggproduktion under vintern och kom i gång lagom till fastan då man inte åt ägg. Lagom till påsk fanns det alltså ett överskott av ägg och det var något man gav bort ägg, ibland dekorerade. Traditionen att ge bort ägg lever kvar idag, fast oftare i form av pappägg fyllda med godis. 
 
Sv Michaelsens Fabergé ägg
Danska chokladfirman Sv Michelsen gör vackra metallägg fyllda med Fabergéinspirerade motiv och fyllda med god choklad. Foto: Mira Arkin
 
Jag har flera utav Royal Copenhagens vackra porslinshängen, men ännu inte något av de vackra skålarna. Varje år är det ett nytt blomstermotiv. Foto: Royal Copenhagen

Linje

Relaterade nyheter

Teschatull med ostindiefarare
Antikt och auktion
2 december, 2023

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023 Trots att vi har närmare 30 cm snö på landet kan jag inte fat...
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
1500-1799
Föremålet
1 december, 2023

Kistan – den första fristående möbeln

Stiliga hem
Kistan - den första fristående möbeln Om jag skulle skriva soffans historia, så skulle den inledas me...