43C88903-63A7-4950-B370-440EA7B1AA74

Rospigg och lokalpatriot

Rospiggarnas betydelse kan inte överskattas. Och då tänker jag inte på speedwayklubben, utan på befolkningen som bor i Roslagen. Det är inte utan stolthet jag läser om de tuffa Roslagsborna, när jag nu själv har blivit en sån. De är den riktiga sortens vikingar. Den här sommaren har jag varvat uteliv, målning och gäster med inredningsinspiration och bygdehistoria. Det är helt oundvikligt. För mig är kunskap om bygden en viktig del i att inta en plats och skapa ett hem. Häng med.

Jag håller ögonen öppna efter snyggt Roslagshantverk till hemmet och vill gärna gynna lokala entreprenörer. När tillfälle ges vill jag leta i gamla arkiv efter bilder och föremål som kanske kan inspirera till färgsättning och inredning. Inte för mycket marina inslag, men kanske något. Kanske blir det också så småningom Vätögranit som bänkskivor och ett uthus färgat i Roslagsmahogny, men till dess är det Roslagsmjölk och bröd från Roslagsbagaren som gäller. Jag har också skaffat mig en regnrock och kylskåpsmagneter från Norrtäljeföretaget Edblad. 

Hur långt sträcker sig Roslagen?

Man brukar prata om Roslagens skärgård, fastän ordets ursprungliga betydelse innebär just det. Till det ursprungliga Roslagen räknas nämligen öarna och fastlandet närmast innanför skärgården, från Danderyds kommun i söder längs hela Upplands kust till norr om Östhammar – och ännu längre. För några hundra år sedan gick skärgården ännu längre in mot fastlandet, men landhöjningen här har gjort att många öar nu är land.

Roslagen nämns för första gången i skrift år 1493, då stavat Rodzlagen. Ordet är en sammanslagning av Roden (roddare), vilket också är det äldre namnet på området, och ordet skeppslag. Här har man aldrig varit soldater, utan båtsmän i båtsmanstorp och försörjt sig på fiske och jordbruk.  Från Roslagen kommer både roslagsskutorna och roslagsfåren. Benämningen Roden är gammalt och stammar kanske ända tillbaka till 500-talet då sjöförsvaret i Uppland inte seglades, utan roddes. Så det där med vikingar är inte helt taget i luften. I Roslagen mötte vikingalederna det stora havet.

Ruotsi - Rodenbo

Här bodde råbarkade sjöfarare som gjorde avtryck. Ända till Svalbard och Roslagsfjället och till Finland, dit de också flyttade. Än idag heter Sverige ”Ruotsi”, dvs Roden-bor, på finska.  I en tid för inte så länge sedan var Rospiggar och Rosbygjar en vanlig syn på marknaderna inne i Stockholm. Jag läste i en historisk roman för några år sedan där de beskrevs som tuffa förhandlare. Om det stämmer eller inte vet jag inte, men jag kan föreställa mig att det hårda skärgårdslivet gjorde dem till starka överlevare. Roslagsbönderna har hur som helst gjort avtryck i Stockholm; Roslagstull, Roslagsgatan och Roslagsbanan.

Foto: Stiligahem

BF24DF4F-8083-4215-80B1-C97B0B9798B8

Linje

Relaterade nyheter

French Louis XVI tabouret
1500-1799
1800-1899
Föremålet
16 mars, 2025

Taburetter och banketter

Stiliga hem
Att mista sin taburett innebär att mista sin ministerpost på danska och liknande uttryck finns på sven...
IMG_8078
Hos oss i stan
10 mars, 2025

Ett, två, tre Argenta

Stiliga hem
Och så var de plötsligt tre, ja faktiskt fyra om jag räknar med den lilla vasen jag har på landet. Wil...