Bygga odlingslådor
Jag erkänner att vi hade fel. Vi nöjer oss helt enkelt inte med att ha några krukor på altanen att sköta, som jag trodde. Vi kan helt enkelt inte låta bli att kultivera en trädgård. I helgen påbörjade vi arbetet med tre upphöjda rabatter, blandannat byggde vi två stora odlingslådor och gjorde en murad rabatt. Och så påbörjade vi målningen av "biblioteket".
Vi funkar väldigt bra i projekt tillsammans herr J och jag. Så har det varit från dag ett i vårt liv. Vi har våra olika roller och har skilda saker vi är bra på. Vi växeldrar och är båda ganska energiska. När vi börjar kör vi från arla morgon till sen kväll. Herr J kallar det arbetshelger. Jag gillar inte ordet, men innebörden. För oss är det rekreation och återhämtning att klura på lösningar och jobba med kroppen. Även om det är 30 grader varmt.
De senaste åren har det inte blivit så många projekt. Dels för att herr J jobbar mycket och dels för att vår son kräver 100 procents tillsyn. I helgen har sonen varit på läger och vi har hunnit med en utekväll i stan och odlingslådsbygget. Nu har vi beställt en rejäl mängd jord att fylla våra trädgårdsprojekt med och en damm.
I veckan ska jag ägna kvällarna åt trädgårdsböcker och trädgårdsinspiration. Jag ska rita och planera innehållet. En omvänd ordning kanske någon tycker, men det finns en masterplan i huvudet. Vi har båda en bild av hur vi vill knyta ihop och skapa en rörelse av växtlighet på tomten. Idag är det en tomt som har fina ingredienser, men som helhet är den trist och känns ostrukturerad. Vi bara måste komma igång.
Varför odlingslådor, högbädd, upphöjda rabatter och blomlådor?
- Vår jord är mager och består i princip av berg. Istället för att gräva nedåt, bygger vi uppåt. Det blir också ett sätt att ge huset en grund och dölja plintarna som huset står på.
- En upphöjd rabatt tinar snabbare på våren. På det sättet kan vi få en längre och inte minst tidigare blomsäsong.
- Högbäddar gör ogräsrensningen lättare. Inget böjande
- Vi fäster snigelkanter runt om våra lådor för att få ha blomsterprakten i fred. Det blir också lättare att fästa stöttor och nät för att skydda mot rådjur under höst och vinter.
- Gräva rabatter är ett onödigt arbete. Jag lägger tidningspapper direkt på gräset och därefter jord - minst 10 cm. Vi gräver inte ens bort grässvålen längre. Vi gräver ett spaddjup och vänder på tuvan. Om ett område har mycket ogräs hjälper bara att marktäcka med stor duk i ett år. Självklart tar vi bort stenar osv. Jag har provat alla varianter av rabattbyggande och i vår första trädgård var jag himla noga. Jag har silat jord i en hel rabatt för att bli av med ett hemskt ogräs. Det gick sådär. Det finns inget ogräsfritt sätt annat än att plantera tätt och använda marktäckare som trivs. Och att tillföra god jord och kompost. Man ska föda jorden, så ger den skörd. There is no other way
Så här bygger du en odlingslåda
- Bestäm vilka yttermått du vill ha på din odlingslåda. Vi ville ha 3,80 x 70 samt 42 cm hög för att dölja plintarna som huset står på
- Vi valde brädor som var 4,5 meter långa, 140 mm breda och 21 mm tjocka. Bredden för att det är samma bredd på timmerstockarna och längden för att kunna få ut både långsidor och kortsidor på en planka. Tjockleken på 21 cm är ganska lagom och lättjobbad. Dessutom behöver man reglar. Vi använde 45 mm fyrkantiga stavar.
- Börja med att såga ut plankorna i vald storlek
- Såga reglar i lådans höjd minus 1 cm. Regeln ska inte gå hela vägen upp
Foto: Stiligahem
Före
Så här ser platsen ut där vi ska ha den ena odlingslådan
Den andra lådan har vi placerat framför uthuset. Vi vill att den ska smälta in i huset och därför ska den målas i falu svart precis som huset.
Linje