Takkrona med glasprismor i sovrummet
De första ljuskronorna med glasprismor, alltså kristallkronor, började att tillverkas i Sverige på 1640-talet. Tidigare var det vanligaste att ljuskronorna var i mässing och brons. Efter många års misslyckade taklampsvarianter har vi landat rätt med en krona i nyklassisk stil från omkring 1920 till vårt sovrum. Så här delar jag med mig av bilder när vi tände kronan i morse och kristallkronans historia.
Under 1700-talet blev takkronor med glasprismor moderna och intresset fortsatte sedan långt in på 1900-talet, mot slutet ofta helt elektrifierade. Kristallkronan är och förblir en markör för det borgerliga hemmet. Under några år i början av 2000-talet fick kristallkronorna ett uppsving och även många unga valde takbelysning med glasprismor. Lagom till trenden har lagt sig har vi fyndat en krona till sovrummet.
Kristallkronans historia
De första ljuskronorna introducerades vid Louis XIVs hov. De var behängda med pärlor av skuren bergkristall. Så småningom kom man på att gjuta hängen av färgat glas. Även andra halvädelstenar som ametister, citrin och rökkvarts användes och man blandade gärna bergkristall och färgat i samma krona.
I glasets begynnelse var det antingen brun- eller grönfärgat. Det klara glaset kunde man inte göra i Sverige, utan det var de italienska mästarnas hemlighet. Redan 1452 kunde man göra cristallo i Venedig men recept Under 1500-talet lärde man sig att rena råvarorna i Böhmen så att man kunde få ett glas ett renare glas. I slutet av 1500-talet slipade man så kallat Kaliglas och fick till en ännu bättre ljusbrytning. Böhmen ligger i nuvarande Tjeckien. I Böhmen tillverkades inte bara prismor, utan regionen blev känd för glas för drycker, speglar och till prydnad. Först omkring 1680 kunde man i Böhmen framställa det starkt ljusbrytande kristallglaset som helt kunde ersätta bergkristall. Och med det blev kristallkronan mycket populär.
Glasprismor har en ljusbrytande verkan som gör att stearinljusskenet förstärks och sprids på ett fantastiskt sätt. I vår tid är levande ljus en mysfaktor, men före det elektriska ljuset var levande ljus och fotogen en nödvändighet och mycket exklusivt. Belysningens historia kan du läsa i ett tidigare inlägg på Stiliga hem om vardagsrummets utveckling.
Inget slår en stearinljuständ krona med slipade kristallprismor. Den lyser som diamanter i mörkret. Så effektfullt. Det starkaste ljusbrytande verkan får man i glas med pottaska. Det tillverkas av kvartssand, pottaska och sandsten. Prismor av hög kvalitét är också slipade för att kunna reflektera ljuset ännu bättre.
Långt ifrån alla kristallkronor har prismor av kristall. Det finns prismor av olika kvalitet, från enklare glas med svag brytning till högkvalitativa prismor i bästa böhmiska kristall. Det finns också nytillverkade kronor där prismorna är av akrylglas.
På auktion kan man hitta antika kronor med glasprismor från någon tusenlapp till uppåt en miljon. Det är kvaliteten på prismorna, materialvalen och hantverksskickligheten som avgör priset.
Prismor i Sverige
I Kungssalen på Skoklosters slott hänger en krona med gjutna glaspärlor och hängen av glas. Den är tillverkad i början av 1670-talet av Melchior Jungs glasbruk. Det var den första tillverkaren. Mellan åren 1641-1678 importerade Jung pärlor av bergkristall från norra Italien för att kunna tillverka kronor. När man så småningom kunde göra klara prismor, tillkom flera inhemska producenter. Kungsholmens glasbruk nådde stor framgång på det tidiga 1700-talet genom att producera ljuskronor och spektakulära lockpokaler. Parallellt började man också att tillverka kronor utan prismor men med armar i glas, bland annat i Kosta. År 1785 beställde Gustav III svensktillverkade ljuskronor till Hagapaviljongen. De blev stilbildande och modellen kom därefter att kallas Hagamodellen.
Enligt auktionsföretaget är detta en ljuskrona i empirstil från början av 1900-talet. Jag tror att det måste vara 1920-tal. Den är i förgylld mässing och dekorerad med lagerkransar och palmetter. Det är inte mindre än 12 ljusarmar.
Den första lampan vi köpte till den här lägenheten för sexton år sedan är Jurgen Beys fantastiska Light Shade Shade för Moooi. Den har en blank cylinderformad halvtransparent skärm med en ljuskrona som syns genom skärmen när lampan är tänd.
Eftersom vi oftast har dörrarna mellan vårt sovrum och matsal öppen behöver vi förhålla oss till det. Sängens vägghängda Tolomeo-lampormed vit skärm från Artemide är jag väldigt glad över, men takbelysning har varit svårt. Det har aldrig riktigt blivit bra. Vi har båda två återkommit gång på gång till att detta med att kristallkrona kanske ändå är det bästa. Det är bara så att vi har helt olika preferenser. Men denna kunde vi enas om. Det blev så fint med två fina ljuskronor på rad.
Så här ser ljuskronan ut på auktionsbolagets bild.
Linje