Per Öbergs soffbord och meander
Sedan år 2000 är Per Öbergs vackra soffbord i svart järn en del av Svenskt Tenns utbud. Det formgavs redan 1994 i samband med ett uppdrag i ett privat hem på Smådalarö i Stockholms skärgård.
Per Öberg tyckte att det fattades ett soffbord och resultatet blev Djupvik coffeetable som det först kallades. Det här bordet har stått på min drömlista sedan länge. Och snart finns det hemma hos oss.
Bordet är tungt men upplevs också lätt. Benställningen hämtar inspiration från antikens meanderform och det gör bordet både modernt och klassiskt. Det gillar jag. Hos Svenskt Tenn kan man få bordet i en mindre (90 cm) och en större (110 cm) version och från början såldes den i vitt också. På bilderna syns den större versionen, som också är den vi har beställt.
Vad är då antikens meander?
I arkitekturen och konsten är meander en dekorativ typ av ornamentering bestående av lagda band i upprepade geometriska vindlingar - som en stiliserad flod. Den liknelsen är inte helt tokig. Ornamenteringen har nämligen fått sitt namn efter floden Menderes i västra Turkiet, som på latin blir Mæander.
I den tidiga grekiska konsten användes ornamentet fristående och en variant kallas också a la grecque, den grekiska. I den ornamentala bildkonsten symboliserar formen ofta vatten generellt, som stilliserade vågor.
Enligt Nordisk familjebok från 1912 är det rätvinkliga bandet det som kallas a la greque och den rundade mönstret meander. Jag tycker att det borde vara tvärt om. På illustrationen kan man också se att den här typen av vattenmönster är vanliga i många andra kulturer som i Japan samt i det forna Mexico och Egypten.
Linje