Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig varm. Stolen är formgiven av porslinskonstnären Bjørn Wiinblad. Ja, han gjorde faktiskt otroligt mycket mer än det vi ser i nyproduktion idag. Den formgavs 1961 för Gemla i Sverige.

Marienlyst är namnet på det bedårande slottet och det kur- och badhotell som finns i Helsingør. Och det är också namnet på de två stolar som jag köpte under Antikmässan hos von Platen Modern form.

 
Marienlyst kurhus

Foto: Vykort ovan och nedan från strandpromenaden vid Marienlyst vid slutet av 1800-talet. 

Marienlyst kurhotell

Marienlyst Kur- og Søbad byggdes 1859 på Strandvejen i Helsingør med utsikt över Öresund. Det här var under kurhotellens tid då gräddan av samhället besökte badorter. Marienlyst blev fixstjärnan och kungligheter från hela Europa besökte hotellet. Kung Frederik VIII gav hotellet privilegiet att använda kungakronan i sin logotyp och man öppnade Casino. Marienlyst var höjden av lyx.

Mer om Marienlyst på Helsingør leksikon

Man kan förundra sig över att denna plats en ganska bra bit från Köpenhamn kunde bli en sådan internationell succé. Det hela var förstås ett genialt marknadsföringstrick.

I mitten av 1800-talet fanns det en stark hälsotrend i hela Europa. De bemedlade flydde de ohälsosamma och smutsiga städerna. Tuberkulos härjade och sanatorier och frisk luft stod högt i kurs. Köpenhamnarna valde Strandvejskusten för att njuta av somrar vid det friska Öresund.

J S Nathanson inspirerades av de tyska kurbadsanstalterna och tänkte nog att den lilla pittoreska byn Helsingør i Nordsjælland kunde vara en bra plats för en liknande verksamhet. Det skandi-historiska ansågs exotiskt vid tiden och Helsingør var ju ändå Shakespeares prins Hamlets stad. Det skulle man självklart nyttja.

Kronborg slott fanns redan på plats. Brunnen Marie Kilde fick raskt byta namn till Ofelia kilde och Hamlet fick en nyanlagd grav bakom muren till Marienlyst trädgård. Dit vallfärdade sedan turisterna för att beskåda det hela, mot en betalning i entrén. Hotellet beställde också skulpturen på Holger Danske i naturlig storlek, som fortfarande är ett landmärke i byn. En destination med sevärdheter var född.

Marienlyst Kurhus

Personen som givit namn till Marie Kilde, Drottning Juliane Marie som var gift med Frederik V, fick nöja sig med att kurbadet tog namn efter henne, samma namn som lustslottet, Marienlyst. Även det genialt. Bara ordet lustslott väcker ju helt rätt associationer om man vill tänka kungligt och fritid.

Med vår tids ögon kan man tycka att marknadsföringstricket var banalt, men det här var tider då världen inte var så stor, där man hade haft kuriosakabinett med draktänder och det fanns också en romantisering kring allt som var historiskt.

Under  epitetet Nordens festliga hörn, Nordens festlige hjørne, fick hotellet ett nytt uppsving under 1950-60-talet, alltså under den period då Wiinblad-stolarna kom i produktion. Hotellet byggdes ut och upptar numera en betydande del av Helsingör.

Hotellet har verkligen haft sina perioder av upp- och nergångar. Även under oljekrisen i slutet på 1970-talet fanns det fortfarande ett glamoröst skimmer över Marienlyst, fastän byggnaden och verksamheten då var på dekis - om jag minns det rätt. Idag har det väl sina bättre tider igen.

Ole Jørgen Rawert, Marienlyst 1820

Målning föreställande Marienlyst år 1820, utförd av Ole Jørgen Rawert.

Marienlyst fick sitt nuvarande utseende 1759-64 av Nicolas-Henri Jardin, en av de främsta arkitekterna i Europa under 1700-talet. Den bedårande parken formgavs ursprungligen också Jardin, som förövrigt betyder trädgård på franska, men gjordes om på 1920-talet. Slottets anor sträcker sig ända till medeltiden då kloster anlades i Helsingör. Vid den danska reformationen på 1530-talet tillföll klosterjorden kungen. Numera ägs slottet av Helsingør kommun.

Marienlyst slot

Hamlet och Ofelia finns också i form av skulpturer av Rudolph Tegner. Idag står de utanför tågstationen. Från början placerades de i Marienlysts slottspark omkring år 1940. Den dåvarande borgmästaren hade då intentionerna att skapa ett Hamlet-museum i lustslottet. Det fanns då även tankar på en tredje staty föreställande Shakespeare, men den realiserades aldrig. I Helsingør möter du flera statyer av Tegner.

Ett litet sidospår kan inte undvikas, då just Tegner har en särskild plats i mitt hjärta. Rudolph Tegners skulpturer har något alldeles särskilt levande över sig med starka uttryck. I Hornbaek finns Rudolph Tegners mausoleum med skulpturpark. Vi bodde inte så långt därifrån, så en promenad på en nästan hemlig stig hörde till den årliga traditionen. Alla hans skulpturer finns utspridda på den kuperade heden kallad Rusland. Att vandra i parken är en stark upplevelse. Ljuset är alltid väldigt speciellt och skulpturerna är både vackra och lite kusliga. Skulpturerna är i naturlig storlek och är som förstenade genom ett trollslag. Ordet förtrollande beskriver denna plats bäst. Ett tips om du är i närheten. Då kommer du inte via den magiska stigen, utan via bilvägen, men platsen är ändå lika spännande.

Rudoph Tegner museum

Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla

Stolarna Marienlyst från Gemla

Det blev kärlek vid första ögonkastet när jag såg stolarna på Antikmässan tidigare i år. De har uttrycket från de trästolar i imiterad bambu från 1700-talet som jag älskar och passar ändå in i vårt hus från 1970. Den vackra ryggen av böjträ, den gräddvita sommarkulören och med influenser av amerikansk shaker och svensk allmoge på en och samma gång.

Stolarna tillverkades på uppdrag av Gemla och för den svenska marknaden. På Gemla berättar Benny Hermansson ”Att det blev just Gemla som gjorde dem var nog en tillfällighet. Brita Drewsen och Björn Wiinblad ritade möbler åt andra småländska möbeltillverkare”. 

Och så undrar jag över namnet. Valdes namnet för att Wiinblad ville associera tankarna till badhotellet Marienlyst eller var det faktiskt så att stolarna också fanns där. René som arbetar som guide på Wiinblads ”Det blå hus” i Lyngby känner inte alls till stolarna när jag ställer frågan, så jag drar slutsatsen att de aldrig fanns på Marienlyst.

På många sätt känns det som cirkeln sluts ändå. Stolarna kommer att vara i mitt eget rum på mitt eget furuparadisiska Marienlyst.

Glasverandan, stolen Marienlyst

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7547
Hos oss i stan
17 augusti, 2024

Dörrarna och tankarna om kulör

Stiliga hem
Dörrarna och tankarna om kulör Jag har funderat en evighet på färgsättning i stan. Jag har tillfrågat...
IMG_7530
Hos oss på landet
12 augusti, 2024

Den fulaste delen av huset och början på något nytt

Stiliga hem
Den fulaste delen av huset och början på något nytt Att ha hus är att ha tusen projekt. En dag tar ma...