Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock

Kistan - den första fristående möbeln

Om jag skulle skriva soffans historia, så skulle den inledas med en kista. Under medeltiden möblerades rummen med väggfasta möbler, även i kungliga slott. I Sverige introducerades kistan som den första fristående praktmöbeln. Föregångaren kistbänken var en väggfast motsvarighet.

I Vasarenässansens inredningar på 1500-talet förekom bara ett fåtal fristående möbler. Till största delen bestod möbleringen av väggfasta bänkar och inbyggda sängar av medeltida typ. Vid den här tiden var stolen en sällsynthet. Den markerade högsätet och var endast förbehållen kungen eller biskopen. Den fristående stolen och sängen slog först igenom på 1600-talet i Sverige. 

Den skulpterade praktfulla träkistan var en nymodighet för tiden. De allra första importerades från Tyskland och var smyckade med fint snidade ornament och ofta rikt bemålade. Målningen är dock sällan bevarad i vår tid. Snart kom den inhemska produktionen av praktkistor igång. Den moderna möbeln placerades längs väggen, precis som de väggfasta. Ibland var de försedda med en liten ryggmarkering, som en soffa.

Foto: Bukowskis - important winter sale hösten 2023

Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock

Praktkistan för det ombonade hemmet

Praktkistan användes både som sittmöbel och för förvaring av de dyrbara textilierna. Bänklocket inreddes gärna med broderade eller vävda dynor och blev en bekväm sittplats.

Broderade och vävda textilier som bonader, dynor, täcken och dukar spelade en viktig roll i renässansinredningen. De var husets främsta prydnader och de representerade välstånd. Textilierna fick också följa med när såväl adelsmän som kung flyttade mellan sina hem.

Begreppet ombonat hem härrör från den här tiden, och syftar just på textilbonader. Textilier i form av mattor på golv hade man däremot inte.

Idag när Stockholm är inbäddad i snö kan jag verkligen föreställa mig hur kalla och ogästvänliga de stora slotten var, med sina tjocka stenmurar och svala, fuktiga rum. Vävda tapeter fångade upp fukten och måste ha bidragit så mycket till att göra rummen något mer behagliga. Jag tackar min lyckliga stjärna för att det finns tofflor, flieströjor och dunjackor. Heja textilier.

Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
Detalj, Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
Nyckel, Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock

Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, Barock.

Inlägget illustreras av en fantastisk kista. Den här kistan med stomme av furu är visserligen från sent 1600-tal, men den visar hur vacker en kista kunde vara. Om jag hade rätt miljö, skulle jag slå till på denna underbara möbel direkt. Den är som ett konstverk.
 
Den här har en underbar fasad med rika inläggningar av olika träslag, rikt ciselerade lås- och gångjärn av järnsmide och inredning av läddika och smålådor. Den är stor, 1,62 lång, 71 cm djup och 97 cm hög. Motivet består av ett centralt valv med vy av en borggård flankerad av pilastrar och portiker med inläggningar av blomsterurnor och mönsterslingor. Texten Rudolphus Braun - Virtus Fereado Vinci.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...