Kistan - den första fristående möbeln
Om jag skulle skriva soffans historia, så skulle den inledas med en kista. Under medeltiden möblerades rummen med väggfasta möbler, även i kungliga slott. I Sverige introducerades kistan som den första fristående praktmöbeln. Föregångaren kistbänken var en väggfast motsvarighet.
I Vasarenässansens inredningar på 1500-talet förekom bara ett fåtal fristående möbler. Till största delen bestod möbleringen av väggfasta bänkar och inbyggda sängar av medeltida typ. Vid den här tiden var stolen en sällsynthet. Den markerade högsätet och var endast förbehållen kungen eller biskopen. Den fristående stolen och sängen slog först igenom på 1600-talet i Sverige.
Den skulpterade praktfulla träkistan var en nymodighet för tiden. De allra första importerades från Tyskland och var smyckade med fint snidade ornament och ofta rikt bemålade. Målningen är dock sällan bevarad i vår tid. Snart kom den inhemska produktionen av praktkistor igång. Den moderna möbeln placerades längs väggen, precis som de väggfasta. Ibland var de försedda med en liten ryggmarkering, som en soffa.
Foto: Bukowskis - important winter sale hösten 2023
Praktkistan för det ombonade hemmet
Praktkistan användes både som sittmöbel och för förvaring av de dyrbara textilierna. Bänklocket inreddes gärna med broderade eller vävda dynor och blev en bekväm sittplats.
Broderade och vävda textilier som bonader, dynor, täcken och dukar spelade en viktig roll i renässansinredningen. De var husets främsta prydnader och de representerade välstånd. Textilierna fick också följa med när såväl adelsmän som kung flyttade mellan sina hem.
Begreppet ombonat hem härrör från den här tiden, och syftar just på textilbonader. Textilier i form av mattor på golv hade man däremot inte.
Idag när Stockholm är inbäddad i snö kan jag verkligen föreställa mig hur kalla och ogästvänliga de stora slotten var, med sina tjocka stenmurar och svala, fuktiga rum. Vävda tapeter fångade upp fukten och måste ha bidragit så mycket till att göra rummen något mer behagliga. Jag tackar min lyckliga stjärna för att det finns tofflor, flieströjor och dunjackor. Heja textilier.
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, Barock.
Linje