2F0B2DC4-F887-49FE-9AEB-C40A99C3D22D

I tiden 2019: Neo-shaker

Vad är en antikvitet? Över hundra år säger definitionen och syftar kanske också ting av hög kvalitet. Jag gillar att utställarna på Antikmässan i allt större utsträckning tänjer på begreppen och att montrarna innehåller såväl semiantikviteter som föremål utan någon tydlig ålder. Trenden 2019 hämtar sin inspiration från den amerikanska shakerrörelsen. 

Trenden går mot att färre vill fylla sina hem med antikviteter, om man inte bor på ett slott eller en herrgård. Vi vill blanda bekväm komfort med utvalda instagramvänliga ting, helst i trä. Det finns en fara i att välbyggda flera-hundra-åriga möbler i dyra material går för struntsummor och att vi tappar en del av vårt kulturarv. Men å andra sidan är att vi får upp ögonen för enkla ting med själ.
 
Den amerikanska religiösa shaker-rörelsens enkla och funktionella formspråk. Det har alltid funnits ett minimalistideal i den svenska inredningen. Tidningen Residence är väl en av de tydligaste bärarna i Sverige och den stora Kinfolks-hypen slår nu igenom på bred front. När minimalismen kom i trend, hämtades inspirationen från det japanska och asiatiska formspråket. Nu är det alltså shakerrörelsen. Tydligaste exemplet var Galleri  Sylvia Engets monter på Antikmässan. 
 

Kort om Shakerrörelsen

Shakers, alltså Shaker-rörelsen, startade på mitten av 1800-talet i amerikanska Maine. Självhushåll, bibeltrogenhet och asketism var några av den religiösa rörelsens byggstenar. Ja, man kan helt klart dra paralleller till västkustens Laestadianer. Att skapa sina egna möbler var en del i livsstilen hos shakers. Vi tänker oss knoppbrädor längs väggarna där såväl stolar som köksredskap hänger. Formgivningen enkel men välgjord och utan lack. Och det tilltalar nutidsmänniskan. Norrgavel och nystartade Skandinaviska shakerkök är två exempel på svenska företag som inspireras av shakerrörelsens formspråk. 

 

Läs gärna Trendensers intressanta inlägg om shaker

 
 
Foto: Stiligahem
0AC3CCFE-A804-4401-B00E-7852FEC740E6
5D3047E9-886B-4E37-8B1F-C1594BEA261D

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...