Henrikstorps glasbruk
Jag har tänkt på den blå flaskan sedan den visades på Antikrundan. Just den blå var inte från Henrikstorps glasbruk visade det sig, eftersom bruket brann ned 1762, men sannolikt var flaskan blåst och graverad av en Tysk "skåning" på Kosta Glasbruk, enligt antikexperten. Jag blev nyfiken. Så är det ofta med mig och antikviteter. Jag hittar något som väcker min nyfikenhet och så vill jag veta allt.
Det skapas en ny tråd i hjärnan som jag följer så fort tillfälle ges. Jag vill lära mig mer, se och jämföra. Den här gången blev jag intresserad av att veta mer om glasbruket. Så här är kort och gott om det skånska glasbruket, Henrikstorp.
Henrikstorps glasbruk, även kallad det skånska glasbruket, hade en kort livslängd. Mellan 1691-1762 tillverkades glas i Perstorp i Skåne. Till en början enklare varor som fönsterglas och flaskor, men från 1716 utökades privilegiet till att omfatta mer, exempelvis graverat glas. Bruket anlades av Göran Pielman, senare adlad Adlersten. Glasblåsarna och gravörerna kom från Tyskland.
Henrikstorps glasbruk kom att bli det tidiga 1700-talets viktigaste glasbruk vid sidan av Kungsholmens glasbruk i Stockholm. När glasbruket brann ned 1762 byggdes det inte upp igen. En av anledningarna till det var konkurrensen från det nya småländska glasbruket Kosta. Men det är en annan historia.
Foto överst: Detalj av grön flaska med grepe, Skånska glasbruket Henrikstorp. Uppsala auktion
Den blå flaskan som såldes vid Uppsala auktionsverk för 190 000 kronor och visades i Antikrundan avsnitt 4, 2016. Så läcker i formen, i åldern och färgen att jag blev bedårad. Ibland ser man inte genom rutan hur föremålet ser ut, men den här gången var det alldeles uppenbart något speciellt. Foto: Uppsala auktionsverk
Flaska 1700-tal, sannolikt Skånska glasbruket Henrikstorp. Bukowskis