3C8CE526-C8CF-4B39-86C3-CAC76F19AFE1

Tapeten som inspirerat till många kopior

Primadonnalogens handmålade tapet med slingrande träd och fantasifulla pionkotteliknande blommor på Drottningholms slottsteater i Stockholm är förlagan till Colefax and Fowlers bästsäljare Snow tree, fast utan fåglarna. Motivet skulle efterlikna kinesiska papperstapeter med växande träd. Även Zoffanys tapet Eleonora är inspirerad av Primadonnalogens tapet.

Nancy Lancaster, som äger Colefax and Fowler, besökte Drottningholms slottsteater på 1950-talet och blev så förtjust i tapeten. Hon kopierade mönstret för att använda till sin matsal och skisserna arkiverades. Först 2006 kom tapeten i tryck i olika färgställningar. Och succén lät inte vänta på sig.

De ursprungliga tapeterna levererades av Johan Forssén, som vid den här tiden på 1700-talet var landets största tapetleverantör.

Slottsteatern är en del av UNESCOs världsarv. Det är inte bara en fungerande teater. Här finns också den största samlingen av bevarade 1700-talstapeter i vårt land. En del är helt handmålade, en del tryckta och några har en kombination av båda. Alla är gjorda av arkpapper som klistrats samman till våder innan de målats eller tryckts. Våderna är i sin tur ihopsydda med lintråd till fält som sedan spikats upp. Tapeterna finns i åtta loger högst upp i huset, två loger påscenen, i Armfeldts våning samt i karusellrummet. 

I år fyller Drottningholms slottsteater 250 år. Jubileet firas bland annat med en särskild tapetvisning. Den tänker jag inte missa. Så det ger jag mig själv i present två dagar före min födelsedag.

Om tapeterna på Drottningholms slottsteater

Foto: Överst från Drottningholms slottsteater

D5FBA310-4A0C-4ACA-B0AA-E747358248C5

Förlagan

Detalj av primadonnalogens tapet på Drottningholmsteatern.
Foto: Louise Berg/Drottningholms Slottsteater

B21E672F-0245-4F9D-91E8-398E2CF17FC1

Kopian

Colefax and Fowlers  "Snow tree" 

64B3314D-F6EC-486B-ADA4-876E565A5EB0

Kopian

Zoffany "Eleonora"

Mer om Drottningholms slottsteater

I en miniserie på Stiligahem djupdyker jag i tapeterna och inredningen på Drottningholms slottsteater. Här får du en överblick över alla inlägg i serien:

Drottningholms slottsteater, Stiligahem

Drottningholms slottsteater en av världens få bevarade 1700-tals scener som fortfarande är i bruk. Den är en del av UNESCO:s världsarv och ritades ursprungligen av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz under mitten av 1700-talet.

Drottningholms slottsteater och Gustav III

Under Gustav III:s tid kom teatern här att utvecklas ytterligare tillsammans med dekormålade Louis Jean Desprez.

Drottningholm och tapeterna i teaterlogerna

Teatern har Sveriges största samling av papperstapeter från 1700-talet. Tapeterna finns i åtta skådespelarloger högst upp, två bakom scenen samt i Armfeldts våning och i karusellrummet. Här går vi också igenom tapetens historia och hur man kan känna igen en tapet från 1700-talet och från 1800-talet.

Primadonnalogen på Drottningholms slottsteater

Inredningen i Primadonnalogen på Drottningholms slottsteater är välbevarad 1700-tal och den vackra tapeten, med motiv från ett kinesiskt Livets träd fortfarande så intagande.

Originalet till Colefax & Fowlers bästsäljare  

Grundaren till brittiska Colefax & Fowler besökte Slottsteatern på 1950-talet och förälskade sig i Primadonnalogens tapet. Det blev sedan en bästsäljare. Det blev den första av flera tapeter som hämtat inspiration från Drottningholms slottsteater.

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...