Böjträstol, Carl Bergsten, Liljevalchs

Carl Bergstens stolar för Liljevalchs

Bakom den undanskymda dörren med den oansenliga skylten leder tjugotalet steg nerför en brant trappa. Väl nere ser jag ett rum fullt av olika möbler. En möbelverkstad som är allt annat än vanlig. Stolarna på bilderna ska till Liljevalchs. De är samtida med byggnaden och är formgivna av arkitekten Carl Bergsten.

I rummen bredvid finns bland annat rokokobyråer med skadad fanér och min senbarockstol som blivit vinglig.

Stiligahem om Carl Bergsten 

Stolarna och soffan formgavs av Liljevalchsarkitekten Carl Bergsten till huset och har enligt möbelkonservatorn stått i ett förråd i konsthallen under många år. 

— De var i ett förfärligt dåligt skick. Det är ett under att de inte slängts, berättar möbelkonservatorn. 

Nu slipas den ljusa lacken av och de återfår den mörkbruna bets de ursprungligen hade. Den översta bilden visar en färdig stol. Konservatorn vill inte säga mer exakt hur många timmar han lagt ned mer än att det är många. Och frågan är om besökarna till konsthallen kommer att förstå vilket jobb som ligger bakom. Det gör jag och du nu. 

Restauration för framtiden

Jag känner mig lyckligt lottad som prickade in rätt vecka. Kanske rätt dag och fick uppleva något alldeles kulturhistoriskt unikt. Det är alltid så roligt att få prata med någon som har yrkeskunskap och mångårig erfarenhet. Jag lär mig alltid något och kan ställa frågor om hur jag vårdar mina möbler av trä på bästa sätt. 

Är det värt besväret att restaurera soffan och stolarna av Bergsten? Alla gånger, om du frågar mig. Dels för att stolarna är ritade till huset och dels för att det verk från svensk arkitekturs guldålder. Det hedrar Liljevalchs att man på det här sättet vårdar det som finns och lyfter fram Carl Bergsten i ljuset. Med tanke på att huset formgavs i början av 1900-talet och är över hundra år gamla känns de väldigt moderna. Tidlösa och klassiska. 

Wienerstolar i böjträ

Möblerna i böjträ blev populära i de snabbväxande Europeiska storstäderna under mitten av 1800-talet. De kom med den kafékultur som växte fram. Man ville mötas och behövde sitta ned på lättflyttade möbler. Michael Thonets wienerstolar blev högsta mode och såldes över hela Europa. Tekniken att ånga och böja trä fanns redan i det antika Grekland för 2 500 år sedan, men Thonet anpassade det till masstillverkning i sin Wien-fabrik. I Sverige var Gemla först ut år 1861 och det är sannolikt Gemla som tillverkat dessa efter Bergstens ritningar. 

Foto: Stiligahem

Böjträstol, Carl Bergsten, Liljevalchs

Här syns bland annat en underbar tvåsits-soffa i böjträ formgiven av Bergsten, renskrapad från gammal lack. Jag är väldigt svag för verkstadsmiljöer och tycker att maskiner och lampor med patina är snygga.

Böjträstol, Carl Bergsten, Liljevalchs

Tre stolar slipade och en på gång. Om du tittar noga på stolen så ser du rester av lacken. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...