Matta ”ståndaren” i flossateknik, av Märta Måås-Fjetterström.

Märta Måås-Fjetterström

Märta Måås-Fjetterström (1873-1941) var en pionjär i sin tid. Hon hämtade inspiration från svensk allmoge-ornamentik, medeltid, legender, orienten och sin egen samtid och gjorde det till textilkonst. Nu firar mattföretaget hundra år och är still going strong. På väveriet i Båstad görs mattorna fortfarande för hand och säljs över hela världen. 

”Hon bygger sitt bildskapande på inhemsk och orientalisk textil tradition kombinerad med en skarp iakttagelse av naturens formspråk. Likt en Carl von Linné studerade hon blommor och blad. Ett och annat djur, en häst eller ett får, följer med in i prakten och rytmiserar trådarnas uttryck. Den åttabladiga stjärnan, rosen, med anor från medeltiden har hon varierat och mästerligt utvecklat till sin", står det på MMFs hemsida. 

Märta Måås-Fjetterstöm är sannerligen en förgrundsgestalt inom svensk textilkonst. Jag vågar nästan påstå att ingen har betytt så mycket för textil- och mattkonsten under 1900-talet som MMF.  Med stor konstnärlig kraft har hon förnyat ett folkligt textilarv.

Hon var en synnerligen driftig kvinna. Hon startade sin egen textilverkstad 1919 i Båstad, samma år som kvinnor fick rösträtt. Där fortsatte hon att använda gamla tekniker som röllakan och flossa. Att det blev just mattor är kanske något av en slump. Efter studierna på Tekniska skolan i Stockholm fick hon 1896 en tjänst som teckningslärare i Jönköping.

Det var hennes talang som mönsterritare som ledde henne till en tjänst som föreståndare för konstslöjdsanstalten av Kulturen i Lunds grundare Georg J:son Karlin år 1902. Där kom hon i kontakt med den skånska vävtraditionen, som sedan kom att bli en stor inspirationskälla. Vid Hemslöjden i Malmö, dit hon kom 1905 var uppdraget att kopiera och göra vävnader baserade på gamla skånska mönster.

Staffan Stalledrängen 1909

På Stockholmsutställningen 1909 ställde hon ut sitt första egenkomponerade verk, Staffan Stalledräng. Därefter flyttade hon till Vadstena och Halland och ansvarade för den konstnärliga vävutbildningen på Vittsjöskolan i Norra Skåne.

Vid Baltiska utställningen i Malmö 1914 uppmärksammade Ludvig Nobel hennes verk. Det ledde till att han beställde mattor av MMF för att fylla det exklusiva hotellet Skånegården i Båstad som invigdes 1918. Året därefter startade hon en egen vävverkstad på Strandgården. 

Internationell marknad

Det internationella genombrottet kom genom en utställning på Liljevalchs år 1934. Då var Märta 60 år. Den följdes av utställningar på British Museum 1936 och Metropolitan Museum of Art 1939. Märta Måås-Fjetterströms mönsterprakt finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm, men även på Metropolitan Museum of Art i New York, Victoria & Albert Museum i London och Louvren i Paris.

Under sin livstid färdigställde Märta 700 mönsterskisser. Dessutom bjöd hon också in andra textilkonstnärer, bland annat Barbro Nilsson (1889-1983) som tog över verksamheten efter Måås-Fjetterström när företaget återuppstår ett år efter hennes bortgång.

Carl Malmsten och kung Gustav V räddar ateljén

Carl Malmsten tar initiativ till att rädda den unika samlingen kvar i Sverige och ateljén i Båstad. "Han menar att det inte kan bli en Märta Måås-matta om den inte vävs av de konstväverskor som lärt sig att tolka skisserna av de äldre väverskorna i ateljén, som i sin tur arbetat i samverkan med Märta Måås-Fjetterström själv. Carl Malmsten, Erik Wettergren på Nationalmuseum, kung Gustav V, kronprins Gustaf Adolf och några fler, bildar ett aktiebolag och räddar samlingen och ateljén!" skriver MMF på sin webbsida

MMF AB

Företaget lever vidare och säljer både vintage och nytillverkade mattor, främst till en internationell marknad. Det finns ett showroom i Stockholm och förstås kan man besöka väveriet i Båstad. MMF AB förvaltar även flera hundra mönster av andra konstnärer som Barbro Nilsson, Marianne Richter, Ann-Mari Forsberg, Barbro Sprinchorn och Kaisa Melanton. De senaste åren har de också tagit fram en contemporary collection där formgivare som CKR, Karin Mamma Andersson och Front gjort mönster. 

MMF.se

 

Märta Måås-Fjetterström vid sitt arbetsbord i verkstaden i Båstad. Foto: Arkivbild från Märta Måås-Fjetterström AB/Kungligaslotten.se

Märta Måås-Fjetterström vid sitt arbetsbord i verkstaden i Båstad. Foto: Arkivbild från Märta Måås-Fjetterström AB

Gustav VI Adolf på besök hos Märta Måås-Fjetterströms väveri i Båstad 1970. Foto: Hans Karlsson/Kungligaslotten.se

Gustav VI Adolf på besök hos Märta Måås-Fjetterströms väveri i Båstad 1970. Han var en av dem som räddade MMF då han var kronprinsFoto: Hans Karlsson för Kungligaslotten.se

Mattan ”Ulriksdal”, Stockholmarnas bröllopsgåva till kronprins Gustaf (VI) Adolf med Lady Louise Mountbatten blev ett nyinrett vardagsrum på Ulriksdals slott.

Mattan "Ulriksdal", Stockholmarnas bröllopsgåva till kronprins Gustaf (VI) Adolf med Lady Louise Mountbatten blev ett nyinrett vardagsrum på Ulriksdals slott. Tillsammans med bl.a. Carl Malmstens möbler så bidrog Märta Måås Fjetterström till inredningen. Foto: Sanna Argus Tirén, för Kungligaslotten.se

Utställningen "Se mattorna - det är jag"

Den 13 oktober 2019 öppnar utställningen i Rikssalen på Kungliga slottet. Kungafamiljen har en stor samling som visas. Utställningen pågår till 19 april 2020.

- Utställningen visar inte bara Märta Måås-Fjetterströms mattor, utan belyser även hennes inspirationskällor, karriär och förutsättningarna för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet. Både som formgivare och kvinnlig entreprenör bröt hon ny mark

Utställningen på Kungliga slottet

 

C82CFBDF-1CE3-49CF-8E1E-5D02B90AF178

Textilexperten Anette Granlund om Måås-Fjetterström

Bukowskis arrangerar en särskild auktion med unika mattor från MMF. Textilexperten Anette Granlund är en av de främsta Måås-Fjetterström.

Vilken är den mest intressanta mattan?

- Ängarna en av hennes mest kända mattverk som hon skapade till det svenska passagerarfartyget M/S Kungsholm 1928 som skulle gå mellan USA och Göteborg. Också Örtagården med sitt flossamönster räknas av många som ett av det mest intressanta i sin komposition både, färg- och mönstermässigt.

Naturen spelar en viktig roll. Var hämtade hon sin dagliga inspiration?

- Naturen på Hallandsåsen var en aldrig sinande inspirationskälla för Märta Måås-Fjetterström och mycket av det förenklade, med hedarna och ljungfärgerna kan vi se i just Bruna Heden från 1931 som är den populäraste mattan. Den designades ett år efter 1930-års stockholmsutställning och förändrade landskapet för kreatörer, såväl som för arkitekter som för andra konstnärer.

Läs också Bukowskis intervju med Anette Granlund

Ett urval av mina favoriter från auktionen

Matta ”Bruna heden” i Röllakanteknik av Märta Måås-Fjetterström | Mönstret komponerades 1931.

Bruna heden

Matta "Bruna heden" i Röllakanteknik av Märta Måås-Fjetterström | Mönstret komponerades 1931. 

Matta ”ståndaren” i flossateknik, av Märta Måås-Fjetterström. | Mönstret komponerades 1928 till m/s Kungsholm. Foto: Bukowskis

Ståndaren

Matta i flossateknik, av Märta Måås-Fjetterström. Mönstret komponerades 1928 till m/s Kungsholm. Foto: Bukowskis

Matta ”Salerno blå” i röllakanteknik av Barbro Nilsson för Märta Måås-Fjetterström | Mattan komponerades till kapellet i Salerno, Italien år 1948.

Salerno blå

Matta i röllakanteknik av Barbro Nilsson för Märta Måås-Fjetterström | Mattan komponerades till kapellet i Salerno, Italien år 1948. Foto: Bukowskis

Matta ”Rödspättan” i gobelängteknik av Barbro Nilsson för Märta Måås-Fjetterström | Komponerades 1943 till föräldrahemmet på Lidingö.

Rödspättan

Matta i gobelängteknik av Barbro Nilsson för Märta Måås-Fjetterström. Mattan komponerades 1943 till föräldrahemmet på Lidingö. Foto: Bukowskis 

Matta ”Blå plump” i röllakanteknik av Märta Måås-Fjetterström | Mattan komponerades 1937

Blå plump

Matta i röllakanteknik av Märta Måås-Fjetterström. Mattan komponerades 1937 och visades på New York Expon samma år. Det här är en drömmatta för mig. Foto: Bukowskis

Hope Stockholm samarbete med MMF

Hope Stockholm och MMF

I Hopes vår- och sommarkollektion "Swedish Tribe" 2015 har de inspirerats av MMF och mönstret "Svarta Fällen" syns i olika utföranden. Även accessoarerna är inspirerade av mönstret. 

"När jag fick syn på just detta mönster förstod jag potentialen i att skapa en kollektion utifrån dess uttryck och form", säger Ann Ringström kreativ chef och designer på Hope till Habit.se. Till skapandet av kollektionen har Hope fått botanisera i mattdrottningens arkiv i Båstad.

Atomkraften, MMF

Sex tapeter för Sydsvenska kraft

Unika vävda tapeter i gobelängteknik av Barbro Nilsson, MFF. Bäckahästen, symbolen för naturkraft, syns på de sex fantastiska tapeter som går under klubban vid auktionen på Bukowskis.

Foto:  Bukowskis

Atomkraften (bild ovan)

Detalj ur tapeten Solen, MMF

Solen (detalj)

Detalj ur tapeten Solen av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterström. Beställd av Sydsvenska kraft. | Bukowskis

Detalj ur tapeten Åar- sakta rinnande vatten

Åar - sakta rinnande vatten (detalj)

Detalj ur tapeten Åar, sakta rinnande vatten av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterström. Beställd av Sydsvenska kraft. | Bukowskis

Detalj ur tapeten Forsar av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterström. Beställd av Sydsvenska kraft

Forsar (detalj)

Detalj ur tapeten Forsar, forsande vatten av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterström. Beställd av Sydsvenska kraft. | Bukowskis 

Ånga – Ångkraft

Ånga och ångkraft

Detalj ur tapeten ånga och ångkraft av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterström. Beställd av Sydsvenska kraft.| Bukowskis

Linjenät – elektriska linjenät tapet

Linjenät - elektriska linjenät

Detalj ur tapeten linjenät av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterström. Beställd av Sydsvenska kraft. | Bukowskis

Detalj tapeten Guldhästen

Guldhästen

Detalj ur tapeten Guldhästen av Barbro Nilsson, Märta Måås-Fjetterström. Beställd av Sydsvenska kraft.| Bukowskis

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7810
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
5 november, 2024

Drömparken i Enköping

Stiliga hem
Drömparken i Enköping Jag har en alldeles särskild kärlek till fotosyntesen, till förmultningsprocess...
IMG_7797
Hos oss på landet
3 november, 2024

Tratten och trappan

Stiliga hem
Tratten och trappan Jag bläddrar tillbaka på bloggen och tänkte att skulle följa upp på lite olika pr...