
Stilikon: Ingegerd Råman
En av mina stora idoler när det kommer till formgivning är Ingegerd Råman. Det finns ingen som bemästrar det minimalistiska som hon. Jag älskar i princip allt hon gjort. Förmågan att skala av och skala av tills formen nått fulländning är hennes signum.
Nu är det sista helgen som hennes alster visas på Nationalmuseum Kulturhuset och det är en väldigt sevärd utställning. Alla Ingegerd Råmans föremål har en taktil känsla. Man vill bara hålla i föremålen och låta dem vila i handen. Och det är också så hon jobbar och tänker. Utställningsvakten fick lov och säga till mig att inte röra vid flera tillfällen. Fast jag försökte låta bli. Jag tycker att jag kan min Råman, men trots det var det en hel del föremål jag inte kände till. Här har jag valt ut några föremål som kanske är mindre kända från utställningen
Ingegerd Råman (född 1943) är ständigt aktuell, nu senast med kollektionen ”Viktigt” för IKEA. Hon är en av våra mest tongivande glas och keramikformgivare. Det klara glaset och den enkla, självklara formen har blivit något av ett signum för henne. Liksom den svarta och ibland vita keramiken, drejad i den egna verkstaden i Skåne eller tillverkad i större serier hos en producent.
Hon började sin karriär på Orrefors med att rita hjärtan på glasföremål. Hon säger i en intervju i utställningen att hon tyckte att målningen förstörde den vackra formen. Det blev också startskottet för hennes egen estetik.
Foto: Takbelysningen på Aula Magna syns överst, Stiligahem

Glas och skålar med fasad kant för Smålands museum 1995 av Ingegerd Råman, Skrufs glasbruk. De här åker upp på min önskelista bums.

Skålen One Happy Cloud formgavs av Ingegerd Råman 1997 för den numera nedlagda restaurangen Happy Cloud. Skålen har en fasad kant perfekt för soppa. Den säljs nu via Smaller Objects.

Äpplet i glas, blästrerat och graverat på uppdrag av Benny Andersson som gåva till deltagarna i Kristina från Duvemåla 1997. Ingegerd Råman, Skrufs Glasbruk. Älskar att man kan se kärnhuset från vissa vinklar när man tittar in. En detalj som är typiskt Råmanskt.

Lykta / vas i optikblåst glas för Sofiero slott formgavs av Ingegerd Råman 2004, Orrefors. De här vita vaserna gjordes till en utställning i Sofieros orangeri. Den lilla vasen tänkt för vitsippor, den mellersta för ängsblommor och den stora för blommor med höga skaft. På vintern kan vaserna användas som lyktor. Älskar den fina lilla spetskanten och det skira uttrycket.

Linje