Ole Wanscher
En folkbildare, författare och formgivare i ett. Ole Wanscher räknas till en av de viktigaste namnen i dansk formgivning och framför allt för det internationella genombrott under efterkrigstiden. Både i egenskap av möbelformgivare men också som författare och undervisare.
Wanscher studerade precis som många andra för Klint och blev också hans efterträdare som professor. Genom det påverkade han en generation danska forgivare. Om Mogensen är perfektionisten, Wegner den hantverkskunnige så är Wanscher den sofistikerade. Hans möbler utmärker sig med en utsökt känsla för detaljer, form och proportion. Det kan man se när man ser hans möbler sida vid sida med andra. Hans formgivning strävar både efter tunna dimensioner och spänst.
Foto överst: Carl Hansen & Son
Kort om Ole Wanscher (1903-1985)
Wanscher växte upp i ett hem med två konstnärsföräldrar i det priviligierade Hellerup utanför Köpenhamn. Både han och hans bror Axel blev arkitekter. Just detta med att vara arkitekt var viktigt för Wanscher. Han betonade att möbelformgivning var en arkitekturform snarare än en konstform, vilket kan tyckas lite märkligt med tanke på att han hade konstnärliga föräldrar och därmed torde veta att konst också bygger på mått.
Han studerade för Kaare Klint på Det Kongelige Danske Kunstakademi och arbetade samtidigt för mästaren under tre år (1924-27) innan han blev färdig möbelarkitekt. År 1929 startade sitt eget arkitektkontor.
Undervisningen var en stor del av hans liv. Han var lärare i möbelkonstruktion på Kunsthåndværkerskolen (1931-36) Han efterträdde han Klint som professor i "møbel- og rumkunst" på Kunstakademiet (1955-73).
Även om hans mest sofistikerade möbler utvecklades i nära samarbete med de främsta snickerierna, exempelvis A. J. Iversen var han själv mest intresserad av att industriellt kunna framställa kvalitetsmöbler.
Wanschers folkbildande sträckte sig också utanför skolmiljön. Han var engagerad i en lång rad arkitekturorganisationer och skrev flera böcker, bland annat "Møbelkunstens Historie i Oversigt" (1941) och "Møblets Æstetik" (1985). Genom dem fortsätter han i Klints anda att prägla danskarnas syn på estetik än i dag.
Skrivpulpet
En nätt skrivpulpet (skrivepult) av Ole Wanscher för A J Iversen, Foto: Klassisk.dk
Den egyptiska pallen (1951)
På sina resor i Europa och Egypten studerade Wanscher möbeldesign. Inspirationen från resan till Egypten 1951 inspirerade också hans egen produktion, exempelvis den Egyptiska pallen (the Egyptian stool) som han ritade 1957. Foto: Egyptisk foldestol OW 2000, (1957) Carl Hansen & Son.
Rungstedlundserien
Ett livslångt samarbete med P. Jeppesens Møbelfabrik resulterade bland annat i Rungstedlundstuen som bland annat består av bord, stolar med eller utan armstöd samt en skänk (se ovan). Foto: Klassisk.dk
Här ser man detaljerna på det till synes enkla bordet
Leksaker
En racerbil i lackerad bok, "Strømliniebil" av Ole Wanscher (1939) för Kay Bojesen. Foto: Auktionsverket
Colonial Chair (1949)
PJ 149 Colonial chair togs också fram med P Jeppesen men tillverkas idag av Carl Hansen & Son tillsammans med fotpallen . Foto: Colonial Chair, OW 149 (1949)
Tvåsitssoffa
OW602 för Carl Hansen och Son
Linje