
Kay Bojesen
Även om Kay Bojesen för de flesta mest är känd för sina träleksaker, kanske allra mest apan, så var han i grund och botten en välutbildad silversmed som bland annat arbetade för Georg Jensen. Han var en idéspruta och hade hela livet en kreativ och lekfull inställning till form. Och en egen hållning. Det är tack vare hans idé som utställningsbutiken Den Permanente kom till och världen fick snygga kvalitetssouvenirer.
Kort om Kay Bojesen (1886-1958)
Kay Bojesen var tjugo år när han bestämde sig för att det där med butikskarriär inte var hans grej. Tills dess hade han varit lärling i detaljhandeln. Istället utbildade han sig till silversmed och blev lärling hos det nyetablerade Georg Jensen. Han blev klar 1910. På den tiden var stilidealet i silver Art Nouveau med med ornamentik hämtat från växtriket, vilket också syns i hans första verk.
Han fortsatte sedan att studera ädelmetaller i tyska Schwäbisch Gmünd, som är känt för sin tillverkning av guld- och silverarbeten. Därefter arbetade han kort i Paris innan han vände tillbaka till Köpenhamn.
1919 gifter han sig med Erna och samma år föds sonen Otto. När sonen föds väcks intresset för leksaker och materialet trä. Han tänkte tillbaka på sin egen barndom då hans pappa, förlagsdirektören Ernst Bojesen, snidade träfigurer åt honom och uppmuntrade till fantasi och uppfinningsrikedom.
De första träleksakerna skapades till en tävling av Danskt Arbejde, bland annat en leksakstrumma, ett skepp och en flygande drake.

Skål på fot i silver av Kay Bojesen, Köpenhamn 1918. Foto Stockholms auktionsverk.

Två vackra kannor med lock i silver av Kay Bojesen, Köpenhamn. Tidigt arbete i Art Nouveau stil, 1910-tal. Foto: damgaardlauritsen.dk

Tändsticksask i silver med en myra och tändsticka av Kay Bojesen, Köpenhamn, 1918. Här ett arbete som ligger i gränslandet mellan Art Nouveau och modernism. Habegär på denna. Foto: Bukowskis

Modernistisk Kaffekanna, sockerskål och gräddkanna i silver med handtag av ebenholts av Kay Boyesen, 1900-tal, Köpenhamn. Foto: Lauritz.com

När Bojesen introducerade sina träleksaker på Den Permanente kallade han det för världspremiär. Ingen hade före honom skapat leksaker som var designföremål samtidigt som de tålde lek.
Det finns så mycket mer än det som finns i produktion i dag. Här, en av många fina bilmodeller, en leksak i serien Familjen på tur och en skallra. Allt tillverkat i Björk. En av de finaste skallrorna, rangle på danska, är fortfarande i produktion. Foto: Lauritz.com

Här sitter Kay Bojesen och hustrun Erna i vardagsrummet i sin lägenhet i Klampenborg strax utanför Köpenhamn. Paret var de första att flytta in i vännen Arne Jacobsens skapelse Bella Vista.

Globformade salladsskålar, Globeformet dobbelt salatskål, svarvad i teak formgavs 1949. De fick också en utmärkelse vid Milano triennalen 1954. Se så fint de passar in i varandra och med en perfekt plats för bestick. När de sätts samman blir den rund. Kay Bojesen, Köpenhamn. Foto: Lauritz.com

Set för olja och vinäger i silver på bricka av teak. Foto: kaybojesen.dk
Bojesen en hantverkare, inte formgivare
Med över 2 000 föremål av silver och trä, men också stål, bambu, melanin och tenn räknas han som en av 1900-talets mest produktiva formgivare i Danmark. Själv såg han sig dock inte som formgivare, utan som en hantverkare. Föremål skulle inte designas, menade han. Istället skulle de formas fram. Resultatet skulle bli något funktionellt som höll tidens tand.
Han blev en av pionjärerna för funktionalismen. Han bröt inte bara med det det traditionella uttrycket utan förespråkade också för en industrialisering av konsthantverket. Kvalitet och massproduktion kunde gå hand i hand. Det var inte alltid en populär åsikt.

Kay Bojesens djur
Här är ett urval av de djur som Kay Bojesen har formgivit. Dessa finns fortfarande i produktion.
- Hästen (1930),
- taxen Pind (1934),
- zebran (1935),
- terriern Tim (1935),
- sångfågeln (1950),
- björnen (1952),
- elefanten (1953),
- lunnefågeln (1954),
- apan (1954),
- flodhästen (1955) och
- kaninen (1957).
"Design skal vaere rundt, blødt og føles godt i hånden"
Kanske var det just därför som Kay Bojesen särskilt svarven. Med svarv fick trämodellerna ett modernistiskt uttryck och så kunde de också produceras industriellt, vilket han var mån om. Jag tycker att det finns något svarvat mjukt över både hans föremål i trä och i silver. Och allt genomsyras av hans motto att linjerna ska le, linier skal smile. Han var sannerligen en pionjär.

Bredgade 47, København
1932 öppnade Bojesen den legendariska källarbutiken, Kay Bojesens sølvsmedje, på Bredgade 47. Det var i allra högsta grad en familjeägd butik där hans fru Erna tog hand om kunderna, medan han själv var i verkstadsdelen och tänkte ut nya idéer. Butiken innehöll en härlig blandning av hans produktion, både silverföremål och leksaker i trä.

Christian X:s 70-årsdag
Butiken låg nära Amalienborgs slot, så i samband med Christian X sjuttio års dag år 1940 gör Bojesen fyra stycken livgardister i trä. Varje livgardist är en meter hög. Dem ställer han upp framför sin butik som en egen hyllning till den kungliga kortegen som gick förbi butiken. Först två år senare kom de i produktion.
Livgardet från 1940
Förutom Livgardet från 1940 finns det många andra fina träleksaker. Här syns matrosen, skidåkarna Boje och Datti, julfamiljen (1930), skallran (1936) och gunghästen (1936).

Grand Prix bestick
1938 formger Bojesen en serie silverbestick. Han ansåg att bestick var redskap och skulle därför inte stjäla uppmärksamheten på bordet. Min mamma morföräldrar var nog bland de första att införskaffa den här serien. När serien sedan kom i stål, visades och vann förstapris på Milano triennalen 1954, fick de namnet Grand Prix. I serien finns närmare hundra delar: 17 olika knivar, 36 olika gafflar och 58 olika skedar. Det finns serveringsskedar såväl som skedar för marmelad, honung och grapefrukt. Foto:kaybojesen.dk

Besticken har också producerats med olika skaft exempelvis i bambu, bakelit, teak och palisander. Här syns de i Rosewood, dvs palisander.
Utmärkelser och nutid
Kay Bojesen var konstnärlig ledare för porslinsfabriken Bing & Gröndal (1930-31), styrelseledamot för Den permanente (från 1931), Kongelig hovleverantör (1952), riddare av Danebrogen (1955) konstnärlig ledare för Universal Steel A/S (1946). Sedan 1990 äger Rosendahl design group rättigheterna för produktion, marknadsföring och försäljning av trädjuren. Det yngsta barnet Sus Bojesen Rosenqvist producerar och säljer silver och stålföremålen.
Linje